Nyitókép: SITA/Jozef Jakubčo

 

Az Eurostat adatai szerint a kenyér áremelkedése a háború és az energiaválság idején az EU-ban volt a harmadik legmagasabb, és elérte a 32 százalékot. Ennek ellenére a szlovákiai pékek veszteségesen állítanak elő péksüteményeket, kenyeret és kalácsot, és versenyképességükből is veszítenek a környező országokból származó kollégáikkal szemben.

 

A V4-en belül Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer

 

Az állam egyetlenegy alkalommal sem segített a pékeknek a járvány 2020-as kezdete óta – tájékoztatott Milan Lapšanský, a Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) igazgatótanácsának elnöke.

 hirdetes_810x300  

 

„A V4-en belül Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer. A pultokon nem a pékek, cukrászok, tésztagyártók határozzák meg az árakat, hanem a kereskedők. Az, hogy az élelmiszergyártók nem kapnak állami támogatást, olyan súlyosan veszélyezteti versenyképességünket, hogy nemcsak rengeteg pékség összeomlása fenyeget, hanem az is, hogy nem jönnek létre újak az országban. Az agrárszektor jelenlegi irányvonala a külföldi importtól való teljes élelmiszer-függőséghez vezeti Szlovákiát. Az élelmiszer-önellátás, amelyről a kormány programnyilatkozatában szó esik, sajnos csak egy darabka papír, aminek semmi köze a valósághoz”

 

– mondta Milan Lapšanský.

 

Üresek lesznek az élelmiszerpultok

 

A Szlovákiából származó liszt tonnánként 100 euróval drágább Lengyelországhoz képest, mert az ottani kormány támogatja a gazdákat és a feldolgozókat, emellett kedvezményes adókulcsokkal is segíti a fogyasztókat. Magyarországon és Csehországban 50 euróval alacsonyabbak a lisztárak.

 

 „Az energiavállalatok rekordnyereséget érnek el. A kiskereskedelmi láncok, amelyek a pultoknál meghatározzák az árakat, a legnagyobb nyereséget hozták történetük során. A pékek, cukrászok, tésztakészítők, molnárok és az élelmiszeripar más ágazatai viszont nagy veszteségben vannak. És a szlovákiai fogyasztók? Számukra egyre drágább a kenyér, a péksütemény, a kalács és a tészta. Ez a jelenlegi földművelésügy minisztérium és az állami vezetés hazai élelmiszer-termelőkkel szembeni mostoha politikájának eredménye. Ha az állam nem változtat a hozzáállásán, ha a kormány nem kezdi el teljesíteni a saját programnyilatkozatát, és nem kezd el dolgoznia Szlovákia élelmiszer-önellátásának megóvásán és fejlesztésén, akkor hamarosan nem lesz milyen hazai termékekkel megtölteni az élelmiszerpultokat”

 

– zárta Milan Lapšanský.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!