Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az államnak mielőbb be kell fagyasztania az energiaárakat, még akkor is, ha nem szabványos eljárásokat kell alkalmaznia – jelentette ki Boris Kollár (Sme rodina) házelnök Nyitrán a Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZSVS) képviselőinek társaságában.

 

Véleménye szerint az áramár-emelkedés olyan mértékű, hogy az egész Szlovákia gazdaságát veszélyezteti. A vízművek már most arra figyelmeztetnek, hogy ez az ivóvíz árának rohamos emelkedésében nyilvánulhat meg.

 

„Például a kelet-szlovákiai vízmű hozzávetőlegesen hatmillió eurót fizetett évente az áramért. Ma a „baráti“ árak mellett is 11–12 millió eurót fizet, jövőre, január 1-jétől pedig már 56 millió eurót kell fizetnie. Lassan olyan helyzetbe kerülünk, hogy a bor vagy a vodka olcsóbb lesz, mint az ivóvíz”

 

– mondta Kollár.

hirdetes

 

Szerinte az államnak a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia.

 

„Máskülönben teljesen összeomlik a rendszer. Az emberek nem fogják tudni kifizetni sem az áramot, sem a gázt, sem a vizet. A vállalkozások összeomlanak, és vele együtt az állam gazdasága is. A kormány új törvényeket készített elő, lerövidített jogalkotási eljárásban vannak a parlamentben, és a mai napon fogjuk elfogadni őket”

 

– mondta Kollár.

 

Ezt követően a kormány is bekapcsolódik a folyamatba, amely a Szlovákiát érintő energiavészhelyzet és veszélyhelyzet kihirdetése alapján hozhat határozatokat.

 

„Olyan lépéseket kell tennünk, amelyek egyáltalán nem lesznek szokványosak, de az az idő sem szokványos, amiben élünk. Nagyon kemény lépéseket kell tennünk, amelyek talán peres eljárásokhoz is vezetnek, de vállalnunk kell ezt a kockázatot az emberek, a települések, a vállalatok és a gazdaság megmentése érdekében”

 

– tette hozzá Kollár.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!