Nyitókép: SITA/Andrea Mezeiová

 

Ha szeptember végéig nem születik egy Szlovákia számára is elfogadható európai megoldását az energiaválság megoldására, akkor a kormány októberben dönt az energiaárak szabályozásáról – jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter csütörtökön a TV Joj Na hrane (Pengeélen) c. vitaműsorában. Ennek az energiavészhelyzetről szóló törvény módosításával teremtik meg a jogi kereteit. Krajniak nagyra értékelte, hogy az új gazdasági miniszter, Karel Hirman gyorsan cselekszik, és élvezi a bizalmukat.

 

Krajniak szerint a háztartások többféle formában kapnak majd segítséget az energiával kapcsolatban. Az első az ársapka bevezetése.

 

„Ezt vagy megteszi az EU, és a megoldás elfogadható lesz számunkra, vagy október folyamán mi döntjük el, hogyan szabályozzuk az árakat. Nem ígérhetjük, hogy ugyanolyan lesz, mint idén. De olyan lesz, hogy azt meg lehessen fizetni”

 

 hirdetes_810x300  

– hangsúlyozta a miniszter. A szociálisan leggyengébbek pénzbeli kompenzációját is előkészíti a kormány, a konkrét formáról még egyeztetnek.

 

Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke ezekben a lépésekben látja annak az ütemtervnek a teljesülését, amelyet az SaS elnökének, Richard Sulíknak a vezetése alatt dolgozott ki a gazdasági tárca. Közben Sulík pártja ellenzékbe vonult. „Nagyon örülök, hogy a kormány végre felfogta azt, amit már régóta mondunk” – jelentette ki Viskupič.

 

Szerinte fontos, hogy több tárca is feladatot kapott az energiaválság megoldásában. A szociális miniszternek a legkiszolgáltatottabbakon kell segítenie, a pénzügyminisztériumnak pedig a költségvetésben kell erre pénzt találnia. „Ezek mind olyan dolgok, amelyekkel egyet kell értenem. Már csak a megfelelő intézkedéseket kell helyesen beállítani“ – hangsúlyozta a képviselő. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy a liberálisok támogatni fogják az energia területén hozott kormányzati intézkedéseket.

 

A kormány további segítséggel készül

 

Krajniak hozzátette: a kormány további segítséggel készül a magas áremelés által leginkább érintetteknek, ami nem csak az energiát érinti. Emlékeztetett arra, hogy az inflációs segítség első körét augusztus végéig fizették ki.

 

„A nyugdíjasoknak nyújtott inflációs segítség és egyéb intézkedések, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartáson segítsünk, a jövő héten rövidített jogalkotási eljárásban kerülnek a parlament elé“

 

– tette hozzá.

 

Novemberben folyósítják a 14. nyugdíjat

 

A miniszter szerint a nyugdíjasok segítése a novemberben folyósított 14. nyugdíj formájában történik, ami a 13. nyugdíj 70 százaléka lesz. A 13. nyugdíj júliusban került kifizetésre. Az intézkedésre több mint 200 millió eurót költenek. Ugyanakkor más veszélyeztetett lakossági csoportok számára is készülnek segítséggel. „Ezek egyszeri segítségek lesznek több száz eurós összegben” – mondta Krajniak.

 

Az SaS ebben is támogatni fogja a kormányt – erősítette meg Viskupič. „Az infláció olyan nagy, hogy a nyugdíjasoknak többet kell adni“ – konstatálta. Szerinte a legjobb megoldás a csehországi rendszer lenne. Ha ott az infláció meghaladja az 5%-ot, a nyugdíjakat már az adott évben valorizálják. Szlovákiában ezt évente egyszer állítják be, mindig januártól.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!