Nyitókép: GettyImages/iStockphoto

 

Az étkezési célra szánt csirkék, pulykák és kacsák kenőanyagok és üzemanyagok előállításához használt finomított olajokkal történő etetésének lengyel esete kétségeket ébreszt az európai szabványok betartásával kapcsolatban. A Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetsége (ÚHS) nagyra értékeli az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) fellépését, amely lépéseket tesz a fogyasztókra kockázatot jelentő lengyel hús befogására.

 

 Szalmonellózis és növekedési hormonik

 

 hirdetes_810x300  

A szóban forgó élelmiszerek fogyasztók egészségére gyakorolt ​​kockázatával kapcsolatos információk nem elegendőek, ezért a probléma tisztázásáig az Unió nem javasolja a lengyel baromfihús fogyasztását – tájékoztattak sajtóközleményükben a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének képviselői.

 

Nem ez az első probléma a lengyel hússal, hiszen minden évben előfordul szalmonellózis, a lengyel baromfi tiltott hús- és csontliszttel való etetése, nem engedélyezett növekedési hormonok és antibiotikumok hozzáadása a lengyel takarmányhoz, útszóró só használata stb.

 

A szubjektumok radikális ellenőrzését kérik

 

Az Unió ezért arra kéri az ellenőrző hatóságokat, hogy radikálisan ellenőrizzenek minden olyan szubjektumot, amely lengyel baromfit importál Szlovákiába, itt csomagolja át, és szlovák termékként adja tovább. Ugyanakkor biztosítják a fogyasztókat, hogy nagyüzemeink bevált szlovák vagy cseh termelők takarmányait használják, amelyek biztonságosak.

 

 „Minden gazdaságunkon és vágóhidunkon állandó állatorvosi felügyelet működik, amely minden technológiai eljárást, így a felhasznált takarmányt is ellenőrzi, mind a baromfitenyésztés, mind a feldolgozás során. Ez az oka annak is, hogy az elmúlt tíz évben nem volt olyan ügyünk a szlovákiai baromfival, amely a fogyasztók egészségét veszélyeztette volna. A mostani lengyel ügy újabb emlékeztető minden olyan fogyasztó számára, aki olcsó baromfit keres a boltok polcain, hogy csak szlovák baromfitenyésztőktől és –feldolgozóktól vásároljon. Mert csak a szlovákiai baromfihúsnál tudjuk garantálni, hogy az friss, jó minőségű, ellenőrzött és mindenekelőtt biztonságos az egészségre”

 

– tájékoztatott Ľubomír Urban, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségétől.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.