Nyitókép: SITA/AP

 

Az Európai Unió nagykövetei az új Oroszország ellenes szankciók keretében egyezségre jutottak az ársapkáról a kőolajjal kapcsolatban. A politico.eu szerint a keddi döntés a nagykövetek szintjén született meg, a szöveg végső verzióját szerdán fogadhatják el, nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő forrás.

 

A legújabb csomagra, mely sorozatban már a nyolcadik azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a bizottság elnöke, Usula von der Leyen tett javaslatot. Ennek kiváltó oka, hogy Vlagyimír Putyin atomfegyverekkel fenyegetett és több százezer tartalékos katona mozgósításába kezdett.

 

Több uniós tagország aggályait fejezte ki az új intézkedések miatt, főleg az orosz földgázra tervezett ársapka miatt. Az EU azon dolgozik, hogy Putyin „megfizessen“ a háború további gerjesztéséért annak kapcsán, hogy hamis népszavazással négy ukrajnai régiót kebelezzett be.

 hirdetes_810x300  

 

Az intézkedés javaslat jogi keretet szab az orosz kőolajra kirótt ársapkára, melyről korábban a G7-ek szintjén már megegyezés született. A konkrét árral, vagy annak mozgásterével kapcsolatban, tehát hogy mettől meddig terjedjen, egyelőre nincs semmilyen döntés, bár az USA bejelentette, hogy erről még ezen a héten döntés születhet.

 

A csomag célja, hogy nyomás alá helyezze az orosz acélipart is, elzárva az orosz rezsimet a kulcsfontosságú technológiáktól. A tervezetben Putyin legszűkebb körében található személyekkel szembeni intézkedések is vannak, akik segítik az orosz elnök katonai lépéseit. Például, megtiltja az uniós állampolgároknak, hogy orosz állami vállalatok igazgatótanácsi tagjai legyenek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!