Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Európa energiaellátása messze nem oldódott meg. A kettős beszéd marad: a brüsszeli bürokraták egyszerre bírálják Oroszországot szándékos kínálatcsökkentéssel és üzennek hadat az orosz energiahordozóknak. A Nemzetközi Energia Ügynökség negyedéves jelentése azonban nem fest túl jó képet a jövőről. Hiába nőtt csillagászati magasságokba Európa LNG-importja, az orosz gázt nem sikerült kiváltani, és a jövő évben még a mostaninál is keményebb dilemmák várnak Európára.

 

Beszédesek az IEA által közölt arányok is. Az energiaválság globális méreteket ölt, de nem mindenki szenved tőle egyformán. A földgáz esetében például a globális kereslet 0,8 százalékkal csökkent, de Európában a kényszerű gázfogyasztás-visszavágás jelenleg 10 százalékos. Egyes ágazatokban még ennél is rosszabb a helyzet, az európai ipar például 15 százalékkal fogyaszt kevesebb gázt. Mivel alapvetően ilyen rövid idő alatt lehetetlen átállítani a gazdaságot alternatívákra, ezek a számok súlyos gazdasági problémákat vetítenek előre.

 

Európa gázellátását pedig több dolog veszélyezteti egyszerre. Az Északi Áramlat 1 és 2 csővezetékek elleni szabotázs következménye csak egy a sorból. Fennáll annak az esélye, hogy az Ukrajnán keresztül Szlovákiába érkező vezetéket is leállítják az oroszok a Naftogaz elleni szankciók keretében. Ez a vezeték szintén tartós kiesését jelenti. A Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül haladó Jamal-vezeték per pillanat szintén inaktív.

 

 hirdetes_400x285  

Európa szorult helyzete abból adódik, hogy ha novembertől teljesen leáll az orosz szállítás (ami egyébként jelenleg igen valószínű), akkor az uniós gáztárolók februárra, tehát még a fűtési szezon vége előtt 20 százalékra apadnak le. Ez a szint is csak akkor tartható, ha közben ugyanilyen intenzitással érkeznek a kontinensre az LNG-szállítmányok, amire viszont nincsenek garanciák.

 

De ha az LNG-szállítmányok csökkennek, például mert eleve hiány van belőlük a globális piacon, és Európának Ázsiával kell versenyeznie a szállítmányokért, akkor az európai tárolók töltöttségi szintje februárra akár 5 százalékra is visszaeshet.

 

Az IEA számításai szerint, ahhoz, hogy az európai ellátást és a tárolók töltöttségét elfogadható szinten lehessen tartani, az LNG-szállítmányok és más nem orosz, alternatív források intenzív fenntartása mellett 9-13 százalékkal kell csökkenteni a teljes fogyasztást. Ebben az esetben a tárolók szintje 25-30 százalékon tartható jövő februárban is.

 

Érdemes azért a sorok között olvasni. Jelenleg Európa összesen 10 százalékkal csökkentette a fogyasztását, miközben egész iparágak álltak le. Ebből az következik, hogy a neheze még hátravan.

 

Játék a tárolókapacitással

 

Miért fontos a tárolók szinten tartása? Részben azért, mert kiapadó tárolókban nincs elég nyomás a földgáz célba juttatására, részben azért, mert 20 százalék alatti szintről újra feltölteni a tárolókat rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen lesz az orosz gázszállítások nélkül.

 

A tavaly ősszel kezdődő energiaválság során Európa idén április 1-jére 26,55 százalékra merítette le készleteit, és vért izzadt, hogy a jelenlegi 80 százalékos szintet elérje, ami tízmilliárdokkal került többe, mint a sokéves átlag. Ugyanakkor ezt úgy sikerült elérnie, hogy az év nagy részében azért még érkezett orosz gáz keletről, ami nélkül jóval e szint alatt tartanánk.

 

Jövőre viszont erősen kétséges, hogy lehet-e számolni az orosz gázzal, tekintettel az EU szankciós politikájára és az elhúzódó orosz-ukrán konfliktusra. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a tárolók szintje egy dolog, de azok csak kiegészítik a folyamatosan érkező szállítmányokat a téli hónapokban – amelyekkel szintén hadilábon áll Európa.

 

Nem csoda hát, hogy még az IEA is elismeri, középtávon nem nagyon számíthatunk az energiaárak mérséklődésére. A ügynökség következtetése így az, hogy nincs más út, mint a gázfogyasztás további csökkenése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.