Nyitókép forrás: Photo by Lenny Kuhne on Unsplash  

 

Negyven százalékkal vagyis bő egymillió járművel csökkenhet az európai autógyártás kibocsátása, méghozzá negyedévente, egészen a jövő év végéig – jelzi előre a Standard&Poors Global Mobility októberi jelentése, amely igen beszédesen a „Közeleg a tél” nevet viseli.

 

A megugró energiárak egyre több európai iparágat kényszerítenek térdre, és várhatóan az európai ipar nagy része le fog állni, különösen az olyan energiaigényes ágazatok, mint a fém-  műtrágyagyártás, valamint a vegyipar. A nagy cégek már elkezdték csökkenteni a termelést, vagy egyes üzemeiket teljesen leállították.

 

Az autógyártás számos nyugat-európai és közép-kelet-európai ország számára kulcsfontosságú, stratégiai ágazat. Szlovákiában több tízezer munkahely kapcsolódik közvetlenül ehhez a szektorhoz, nem beszélve a beszállítócégek egész soráról.

 

 hirdetes_300x300  

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Szlovákiában az összes rendelkezésre álló munkaerő 5,7 százalékát foglalkoztattja az autóipar közvetlenül – ez az arány nálunk a legmagasabb az egész EU-ban. A szlovák Sario ügynökség szerint 164 ezer ember dolgozik a szektorban, 245 ezer állás kötődik hozzá összesen.

 

Az autógyártás adja az ipari kibocsátás 47 százalékát és a GDP 12 százalékát. Vagyis ha Szlovákiában az autóipar átlagos szinten esik vissza (40 százalékkal), akkor az katasztrofális 4,8 százalékos GDP-csökkenéssel járna.

 

Az ágazat harapófogóba került: az energiaválság egekbe növelte a költségeket, miközben az infláció és az energiaválság együtt felszámolja a keresletet. Nyugat-Európa már nem hivatalos recesszióban van, egyre kevesebb embernek van pénze új autókra, amelyek ráadául egyre drágábbak.

 

Lesz még rosszabb

 

Az IMF előrejelzése szerint a világ gazdaságainak egyharmada recesszióba fog süllyedni a következő 12 hónapban, és az idei válság lesz a legrosszabb, amit az 1970-es évektől megélt a világ, de ennél rosszabb lesz a jövő év. 

 

Ha szétnézünk ma a piacon, a fenti vészjósló előrejelzésnek nyomát sem látni. Az autóipar egyelőre tartja magát, mérsékelt növekedést is el tudott könyvelni. A feldolgozóipar európai szinten 58 százalékkal bővült (természetesen le kellett dolgoznia a koronavírus-járványban elsznevedett hátrányt is).

 

A S&P Global Mobility jelentése felhívja a figyelmet, hogy Európában az egy autóra eső energiaköltségek az elmúlt egy évben 50 euróról 687–773 euró közötti összegre híztak, ami 13–15-szörös drágulás. A válság előtt úgy becsülték, hogy 4–4,5 millió autó gördül ki majd az üzemekből negyedévente, most ezt a válság miatt ezt 2,75–3 millió darabra mérsékleték.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.