Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború kényes időszakban van: míg Európa a recesszió szélén táncol, addig Oroszország épp kilába egy gazdasági visszaesésből. Erre a következtetéshez jutott a nyugati mainstreamhez tartozó The Economist gazdasági lap cikke.

 

Azt azért már az elején érdeme leszögezni, hogy a liberális lápok temérdek elemzőt szólítottak meg annak kapcsán, hogy valahogy alá tudják támasztania  szankciók hatékonyságát. Az idő azonban (ismét) a magyar kormányt igazolta, és kiderült, hogy a szankciók nem működnek megfelelően, mert jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak. És ezt most az Economist is megfogalmazta.

 

Persze ez nem jelenti azt, hogy Oroszországot felveti a jólét. A szankciók ugyan jelentősen megemelték az energiahordozók eladásából származó bevételeit, de egyúttal elvágta az országot a szofisztikált technológiától és egy sor kulcsfontosságú szolgáltatástól.

 

 hirdetes_400x285  

Árulkodó jel, hogy az orsoz gazdaság gáz- és olajfogyasztása 3 százalékkal csökkent. A belpolitikai viszonyok és a sorozástól való félel miatt több százezer orosz menekült el az országból. A a több százezer besorozott pedig hiányozni fog a gazdaságból. És, az oroszországi infláció is azért kezdi éreztetni hatását, ha nem is minden ágazatban.

 

Ám a problémák ellenére az orosz recesszió vélhetően hamarosan véget ér. Goldman Sachs adatai szerint az orosz gazdaság élénkebben mozgolódik már, mint a nagy európai országok. A szankciólistára tett Sberbank is például kezd talpra állni az első sokkból.

 

A néhány hónappal ezelőt közel nullára visszaeső autógyártás szintén visszapattant, ami arra utal, hogy a gyártók Európán kívülről szerzik be az alkatrészeket.

 

Beszédes az IMF előrejelzéseinek változása is. Áprilisban még úgy gondolta a szervezet, hogy az orosz GDP 8,5 százalékkal zuhan majd meg. Most már csak 3,4 százalékos visszaesésre számít.

 

A dolog érdekessége az, hogy nyugati elemzők kezdik el megkérdőjelezni az eddigi nyugati szankciók hatékonyságát, amit a liberális politikai erőtér  megkérdőjelezhetetlennek állított be. Az pedig kifejezetten pikáns felütést ad az Economist cikkének, hogy néhány nappal ezelőtt Zuzana Čaputová szlovák államfő a Visegrádi Négyek elnöki csúcstalálkozóján azt hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók igenis működnek, és nagyobb kárt okoznak Oroszországnak, mint Európának – mintegy próbálva cáfolni a magyar álláspontot…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!