Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Élesedik a belpolitikai helyzet Franciaországban, a hétvégén újabb tömegek csatlakoztak a munkások iráni szolidaritásból az országos szintű munkabeszüntetésekhez és tiltakozásokhoz – derül ki a VG.hu cikkéből.

 

Kedden a közlekedési dolgozók kezdenek sztrájkba, amivel vélhetően tovább súlyosbítják majd az üzemanyaghiányt. Ez utóbbi azért robbant ki, mert a legnagyobb energiacégek hetekig nem tudtak megegyezni a munkásokkal a béremelésről.

 

Mára néhány vállalatban már megállapodás született a szakszervezetekkel, de a legnagyobb, a TotalEnergies még mindig harcol a munkásaival, ami miatt Franciaország 10 olajfinomítójából csak hat működik. Két szakszervezet már egyezséget kötött az érintett vállalatokkal, kivéve a szélsőbaloldali CGT szövetséget, amely nem elégszik meg a hétszázalékos béremeléssel.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány kényszerítő eszközöket is bevetett már, hétfőn arra utasítva az olajipari munkásokat, hogy álljanak munkába az üzemanyagraktáraknál.

 

A kormányzati statisztikák szerint a francia kutak legalább harmada nem kapott normális üzemanyagellátást az elmúlt napokban. És ez csak a kezdet.

 

Ráadásul a munkabeszüntetési hullám kezdi elérni a francia EDF konszern atomerőműveit is. Hétfőn a FNME-CGT szakszervezet bejelentette, hogy tíz atomerőműben már sztrájk van – és ezzel a francia válság túl is lépte a francia határokat, mivel az ottani atomerőművek nagyban hozzájárulnak az európai, különösen a német és olasz gazdaságok ellátásához.

 

A sztrájk miatt vélhetően csúszni fog 12 reaktor karbantartási művelete, amelyek miatt ezek most nem termelnek, két másik reaktorban pedig csökkentett szintű termelés folyik. Franciaországnak összesen 56 atomreaktora van, amelyből most 30 nem működik. Energiamennyiségre lebontva ez azt jelenti, hogy a francia nukleáris áramtermelés mindössze eredeti kapacitása 45 százalékát produkálja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!