Nyitókép: SITA

 

Egyre több külföldi állampolgár vállal munkát Szlovákiában. Számuk az ukrajnai háború kirobbanását követően emelkedik. Talán emiatt is jelent meg a félelem a külföldiekkel szemben, hogy vajon nem lopják-e el a munkát Szlovákia polgárai elől.

 

„A számok egyértelműen bizonyítják, hogy nem,“

 

fogalmazott a Tatra bank gazdasági elemzője, Andrej Martiška.

 

 hirdetes_810x300  

A Munkaügyi Hivatal augusztusi adatai szerint Szlovákiában mintegy 83 ezer külföldi munkavállaló dolgozott. Állampolgárságuk szerint a legtöbben Ukrajnából, számuk eléri a 30 ezret.

 

„A külföldi munkavállalók száma Szlovákiában az elmúlt években ugrásszerűen emelkedett. A koronavírus-járvány következtében azonban a tendencia megfordult. Míg 2020-ban 78 ezer külföldi munkavállaló volt az országban, 2021 első felében már csak 67 ezer. A visszaesés több ágazatban is nyomon követhető, ahol gond munkaerőt találni,“

 

tette hozzá Martiška.

 

Idén azonban a külföldi munkavállalók száma ismét növekedésnek indult, ami az orosz-ukrán háborúval magyarázható. A Munkaügyi Hivatal adatai szerint a külföldiek a hiányzó munkaerőt pótolják ott, ahol lehetetlen hazai munkást találni.

 

A külföldiek 75 százaléka négy szlovákiai megyében dolgozik, miközben a fele Pozsony és Nagyszombat megyében. Pozsonyban még így is munkaerő problémákkal küzdenek.

 

„A külföldiek tehát nem a munkát lopják el a hazaiaktól. Épp ellenkezőleg. Segítenek kiegyensúlyozni a munkaerőpiaci állapotokat, amivel fejlesztik a gazdaságot és növelik az életszínvonalat“

 

– magyarázta az elemző.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!