Nyitókép forrása: pxhere

 

Megérkezett az Európai Autóipari Szövetség, az ACEA friss statisztikája az uniós autóeladásokról. Eszerint idén szeptemberben a múlt szeptemberhez képest az EU közös autópiacán 9,6 százalékkal több autót sikerült értékesíteni. Az adat némileg csalóka, ám az országos lebontás mégis figyelemre méltóbb. Ott ugyanis Szlovákia a totális sereghajtó: hajszál híján tizedével esett vissza az autóeladások száma. Gyártani tudunk (egyelőre), eladni nem.

 

Az összeurópai 9,6-os bővülés is csak kozmetikai eredmény, hiszen az adat a 2021-es év szeptemberéhez viszonyítja az idei szeptemberi eladásokat. Csakhogy már tavaly is súlyos visszaesések történtek, tehát bőven volt honnan erősítenie a piacnak.

 

Az abszolút számok árulkodóbbak. Szeptemberben nem egész 788 ezer új személygépkocsit regisztráltak be az EU területén. 2020 szeptemberében, tehát a koronavírus-járvány második hullámában ez a szám még 930 ezer körül volt, és már azon is meglátszott a koronavírus hatása.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovákiai piac ma van a legrosszabb helyzetben Európában. Idén szeptemberben 5237 új autót regisztráltak be, tavaly szeptemberben 5797 darab autót sikerült értékesíteni. Még beszédesebb, hogy áprilisától (tehát a háború második hónapjától és az energiaárak brutális elszabadulásától) zsinórban gyengébbek a havi eladási adatok, mint az előző évben.

 

Forrás: ACEA

 

Forrás: ACEA

 

Forrás: MTI

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!