Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Ha az orosz gáz nem talál ismét utat Európába, akkor a jövő évi tél sokkal rosszabb lehet, mint az idei – idézte Szaad al-Kaabi katari energiaminisztert a VG.hu. Katar a világ egyik legnagyobb LNG-exportőre, így az ország véleményére érdemes odafigyelni. Kaabi szerint a felhalmozott készletek miatt Európa az idei telet ugyan még túlélheti, de a készletek már nagyobb kihívást jelentenek, a gondok pedig akár 2025-ig is eltarthatnak.

 

Kaabi elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos európai ország vette fel a kapcsolatot Katarral, hogy LNG-t szerezzenek be. A katari miniszter azonban jelezte, hogy nincs elegendő gáz a piacon ahhoz, hogy Európa helyettesíteni tudja az orosz energiahordozót. Csak óriási atom-, szén- és olajerőművekkel lenne megoldható a probléma.

 

A Kaabi által megfogalmazott aggodalmak egyáltalán nem újkeletűek, csakhogy a háborús propagandát folytató mainstream módszeresen figyelmen kívül hagyta azokat a figyelmeztetéseket, amelyek Oroszország szankcióinak káros hatásait és a gázszállítások ellehetetlenítését firtatták.

 

 hirdetes_810x300  
Nem hangoztatott veszélyek

 

Hónapok óta tudni lehetett, hogy nincs elég LNG a piacon az orosz gáz helyettesítésére, Európában mégis 7 százalékra csökkent az importált orosz molekula napi aránya. Részben LNG-vel helyettesítik a kiesést, de épp a hét eleji események mutatták meg egy másik szintén régóta ismert, de nem hangsúlyozott problémát: nincs elég fogadóterminál a cseppfolyósított gázt szállító hajóknak, és most több tucat tanker várakozik az európai partoknál, de nincs hova dokkolniuk. Így fennáll a veszélye, hogy az eladó eláll az üzletről, és egyszerűen másik vevő kikötőjébe irányítja az áruját.

 

Az sem ismeretlen probléma – bár ez sem jelenik az Európai Bizottság nyilatkozataiban -, hogy az európai gáztárolók feltöltésében a körülmények ellenére még mindig igen nagy szerepe volt az orosz gáznak, még ha messze kisebb mértékben, mint korábban. Ám nagyon valószínű, hogy jövőre ezzel az orosz mennyiséggel Európa nem számolhat, vagy politikai okokból nem akar számolni. Viszont így súlyos problémába ütközik majd a gáztárolók feltöltése a következő szezonra.

 

Az EU tárolóinak kapacitása az éves fogyasztás kicsit több, mint ötödére elegendő, így a téli hónapok átvészelése akkor garantált, ha közben folyamatosan érkezik máshonnan ellátás. Az orosz vezetékes gáz jelenleg csak Ukrajnán keresztül jön (és bizonytalan a jövője a Gazprom és a Naftogaz vitája miatt), illetve a Török Áramlaton keresztül, amely kisebb kapacitást képvisel. Így marad a tengeri szállítás és Norvégia – sokszoros áron, ami miatt nemrég a francia elnök is kemény üzenetet küldött Washingtonnak.

 

Rosszabb is jöhet a 15 százalékos kötelező takarékosságnál

 

Ideális esetben tavaszra az európai tárolók 20 százalékra apadnak le, és el kell kezdeni a felöltésüket a következő szezonra. Kérdés az, hogy milyen gázból, ha nem lesz orosz gáz.

 

Európa évente békeidőben 155 milliárd köbméternyi orosz gázt importált, ami gázigényének 40 százalékát fedezte. Kaabi szerint az LNG ennek csak kisebb, 10-20 milliárd köbméternyi részét válthatja ki, a többit fogyasztáscsökkenéssel kell elérni. 

 

Némi matek árán oda jutunk, hogy az orosz gázról való lemondáshoz a gázfogyasztást a harmadával kellene csökkenteni.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy a gázfogyasztás csökkentése nem oldható meg véráldozat nélkül, azt a gazdaság súlyosan megszenvedi majd. Vannak ágazatok, amelyek át tudnak állni alternatív energiára, vannak, amelyek át tudnának, de nem tudnák megfizetni, és vannak, amelyeknél esély  sincs rövid távon ilyen átállásra.

 

A másik probléma, hogy a fogyasztás csökkentése rövid távon csak áremeléssel ösztönözhető.

 

Jelenleg a gázár nyár eleji szintre esett vissza. Az irányadó holland TTF tőzsdén szerdán 112 eurón zárt az energiahordozó megawattórája. Az európai sajtó állításával ellentétben azonban nem az EU belengetett tervezett intézkedései vagy cselekvési terve nyomja le az árakat, hanem az enyhe időjárásról szóló előrejelzések, kisebb részt az európai tárolók töltöttségi szintje – ez utóbbiba vetett bizalmat azonban hamar szétzúzhatja, ha Európa képtelen lesz az elsődleges importot szinten tartani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.