Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárok a családi költségvetésük ötödét költik élelmiszerre. Szlovákia tehát meghaladja az európai átlagot, az európai háztartások költségei ezekre a tételekre átlagosan az összköltség kevesebb mint 15%-át teszik ki – hívta fel a figyelmet Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője. Mindeközben az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai Szlovákiában a hetedik legalacsonyabbak az EU-n belül.

 

„Fokozatosan közeledünk az uniós élelmiszerárak átlagához, hiszen tavaly Szlovákiában mindössze 5%-kal voltak olcsóbbak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, mint az EU-ban. V4-es szomszédainknál, azaz Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban átlagosan olcsóbban fogunk élelmiszert vásárolni, mint nálunk, mégpedig 6, 11 és 24 százalékkal”

 

– számolt ki az elemző az Eurostat 2021-es adataira hivatkozva.

 

 hirdetes_300x300  

Kiemelte, hogy idén jelentősen drágulnak az élelmiszerárak Szlovákiában.

 

„A 2022-es év első kilenc hónapjában az élelmiszerek átlagos inflációja elérte a 15,7%-ot, szeptemberben pedig 23,3%-ot is fizettünk az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért. A legjelentősebb áremelkedést az olajok és zsírok, a kenyér és péksütemények, valamint a tejtermékek és húsok esetében figyelhettük meg”

 

– magyarázta.

 

Kiemelte, hogy bár Szlovákiában a polgárok túlnyomó többsége hozzájut az élelmiszerhez, a lakosság csaknem 12 százaléka (634 ezer) számára nem magától értetődő a minden második nap elfogyasztott kiadós ebéd. Sadovská szerint ez a probléma leginkább az egyedül élő időseket és az egy felnőttel élő kiskorú gyermekes háztartásokat érinti.

 

„Még ebben az esetben is elmaradunk az uniós átlagtól, hiszen az Eurostat adatai szerint az unióban a lakosság kevesebb mint 7 százaléka nem engedheti meg magának a húst tartalmazó ebédet vagy annak vegetáriánus alternatíváját”

 

– mondta az elemző.

 

Kiemelte, hogy míg egyes szlovákiai polgárok nem engedhetik meg maguknak a megfelelő ebédet, mások elpazarolják az ételt.

 

„Összességében egy szlovákiai polgárra évente 100 kilogramm élelmiszer-hulladék jut, ami naponta 0,27 kg élelmiszer-hulladékot tesz ki. Ez elsősorban a háztartásokban keletkezik. Leggyakrabban kenyérről, péksüteményről, gyümölcsről, ill. zöldségekről, tejtermékekről, főtt ételmaradékokról, valamint kibontatlan élelmiszerekről van szó”

 

– mondta az elemző, hozzátéve, hogy az élelmiszer-pazarlás a pénztárcánkra is nagy terhet ró.

 

„Becsléseink szerint egy átlagos szlovákiai férfi vagy nő évente 100-150 euró értékű ételmaradékot dob ​​ki a lejárati idő után“

 

– tette hozzá az elemző.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!