Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Az elmúlt időszakban elég sok olyan elemzés és hír jelent meg a sajtóban, amely arra mutat rá, hogy a nyugati szankciók tönkreteszik Európát. Ez különösebben nem zavarja a liberális politikusokat, akik továbbra is azt szajkózzák, hogy a szankciók hatékonyak. Általában arról feledkeznek el, hogy a büntetőintézkedéseknek akkor van értelmük, ha a büntetett félnek nagyobb károkat okoz, mint a kirovó félnek. Ma már egyre több nyugati elemzés meri kimondani, hogy Európa jobban szenved Oroszországnál, amit persze a politika féligazságokkal próbál ellensúlyozni. A minap szintén bemutatásra került egy hangzatos, de objektivitással nem vádolható dokumentum. Az Európai Bizottság műhelyéből származó „tanulmány” próbálja igazolni, hogy az Európai Bizottság által erőltetett szankciók igenis hatékonyak. Persze, negatívomokról egy szót sem írnak.

 

A Szabad Európa jutott hozzá a Bizottság egyik tanulmányához, amit állítólag csütörtökön az EU-csúcs első napján az országvezetők is megkaptak. Ez azt állítja, hogy a szankciók

 

„Kifejtik strukturális hatásukat az orosz költségvetésre, a pénzügyi piacokra, a külföldi beruházásokra és az ország ipari és technológiai bázisára”.

 

A Bizottság „hatékony szankciókat emleget”

 

  hirdetes_300x300   

A Bizottság „hatékony szankciókról” számol be:

 

„A jelenleg rendelkezésre álló adatok egyértelműen megmutatják, hogy a szankciók nagyon hatékonynak bizonyultak a tekintetben, hogy azonnali és magas költségeket okoztak a Kremlnek. Hét hónap alatt számottevően korlátozták Moszkva politikai és gazdasági mozgásterét, súlyos pénzügyi válságot és súlyos károkat okozva Oroszország ipari és technológiai képességeiben, a propagandát és a kibereszközöket is beleértve aláásva Moszkva rosszindulatú külföldi tevékenységeit, és nyomás alá helyezve az orosz elitet és az oligarchákat”.

 

Azt is leírták, hogy az oroszok az autarkia felé mozdultak el, vagyis az elszigetelődés miatt önellátásra kényszerülnek, csakhogy – állítja a bizottsági jelentás – a hazai helyettesítő termékek minősége rosszabb, ára pedig magasabb a külföldinél.

 

Az OECD-re hivatkozva az orosz GDP az év végére 6 százalékkal esik vissza, a munkanélküliség 7 százalékponttal nőtt, az infláció pedig 18 százalékra emelkedett, majd 15 százalékra mérséklődött.

 

A Bizottság azt állítja, hogy az energiaszankciók „csapást mértek Oroszországra”, sikeresen csökkentették bevételeit.

 

A dokumentum szerint Oroszország az EU-nál sokkal jobban ki van téve a kereskedelmi szankciók hatásainak, mert amíg az orosz áruforgalomból az EU 35,9 százalékkal vette ki a részét, addig Oroszország az uniós kereskedelemnek mindössze 5,7 százalékát biztosítja. Illetve, míg a szankciók az orosz oldalon 90 milliárd eurónyi exportértéket sújtottak, addig Európában csak 30 milliárd eurónyit.

 

Az érem másik oldala

 

A felettébb optimista tartalmú jelentés hatásait a való életben már kevésbé lehet tapasztalni. A The Economist egy nemrég megjelent cikkében arról írt, hogy míg Európa súlyos recesszió és energiaválság felé robog, addig Oroszország épp kilábal egy recessziós völgyből.

 

Nemrég pedig a katari energiaügyi miniszter kongatta meg a vészharangot, hogy bizony orosz energiahordozók nélkül Európa tönkremegy, ha nem is idén, de a jövő évben súlyos problémákkal lesz kénytelen szembenézni.

 

Egy minapi jelentés pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bizottság jelentésében is kissé túlhangsúlyozott olajársapka nem fog működni. Többek között azért sem, mert az oroszok nyugati tankerhajók helyett saját flottájukkal is célba tudják juttatni az olajukat, így nincs kényszerítő erő, ami az ársapka betartását szavatolja. A friss számítások szerint az orosz olaj 80-90 százaléka továbbra is az ársapka hatályán kívül maradhatna forgalomban, sok értelme az intézkedésnek így nem marad.

 

Az OECD-re hivatkozott gazdasági recesszió kapcsán néhány dolgot megint érdemes kiemelni. Az egyik, hogy nem 6, hanem 5,5 százalékos recessziót jósolnak Oroszországnak. Azzal, hogy ez az adat nem értékeli a szankciók Európára gyakorolt hatását. Az OECD szeptemberben még növekedést jósolt Európának (még ha gyengét is), azóta azonban már borítékolható recessziót várnak az elemzők az EU-ban is. Így az előny, amit a jelentés sugallni szeretne, nem olyan nagy. Nem beszélve arról, hogy például Ukrajna gazdasága 35-40 százalékkal fog zsugorodni, és ez a teher részben Európára hárul majd.

 

Ami pedig az autarkiát illeti, az oroszok ezt már 2014 után is meglépték, mikor a szankciók miatt egyes európai exportcikkekhez nem jutottak hozzá, és nem omlott össze az orosz gazdaság. Az elemzők mindenesetre vitatják azokat az elképzeléseket, hogy az orosz gazdaság teljesen összeomlana. Élelmiszerből, energiából a télen aligha lesz hiány Oroszországban – hasonló előnyökről Európa nem beszélhet. A városokban élők nyilván elégedetlenebbek a kialakult a helyzettel, de vidéken ez aligha látszik majd meg. Legalábbis nem annyira, mint azt a Bizottság „tanulmánya” érzékelteti.

 

A legtöbben abban egyetértenek, hogy a nem energetikai szankciók működnek Oroszország ellen. A technológiákhoz való hozzáférés korlátozása az orosz gazdaságnak tényleg fájdalmas. Viszont az vitathatatlan, hogy az európai gazdaság számára az olcsó orosz energiahordozók hiánya súlyos nehézségeket fog okozni.

 

Heger: Az Oroszország elleni uniós szankciók működnek, a V4-en belül azonban befagyott a kommunikáció

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.