Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

A Goldman Sachs hitelminősítő előrejelzése szerint az európai földgázárak a következő hónapokban mintegy 30 százalékkal csökkenhetnek, feltéve, hogy Európa jól veszi a tél jelentette kihívásokat. Ám ez nem tarthat sokáig, és elsősorban az LNG-kínálat szűkülése miatt ismét meglódul majd a gáz ára. Hogy mennyire?

 

Nem annyira meggyőző, de a szakértők szerint – nem kevés propagandaszándékkal – az európai tárolók töltöttségi szintjét emlegetik a gázár esése mögött. Mi azért hozzátesszük, hogy teljes feltöltöttség mellett ez az európai éves igény 22 százalékát képes fedezni, a télen szükséges többletigényt folyamatos beszállításokkal kellene biztosítani, ami orosz gáz nélkül igencsak nehéz – LNG-vel is, mert mint kiderült, az LNG betárolásához szükséges terminálkapacitás is enyhén szólva hézagos.

 

Jóval hitelesebb enyhítő körülmény lehet az enyhe időjárás, és az előrejelzések is arról árulkodnak, hogy kis szerencsével az idei tél szelídebb lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Tény, hogy a holland TTF gáztőzsdén az árak meredek zuhanásba kezdtek, és ma már a szakértők a 85 eurós megawattóránkénti árat sem tartják kizártnak – igaz, ez még mindig két-háromszorosa a békeidőbeli gázárnak, de jobb, mint az augusztusban tapasztalt 340 eurós csúcs.

 

Ettől függetlenül hatalmas nyomás alá helyezi az európai piacot, amely már most súlyos károkat szenvedett el az energiaválság miatt, így valójában nincs miért örülni.

 

Abban nagyjából már szakértői konszenzus van, hogy a jövő évi tél lesz igazán súlyos csapás Európa számára. A Goldman Sachs ezért úgy véli, hogy már 2023 második negyedévében, tehát áprilistól (mikor el kéne kezdeni orosz gáz nélkül, erőltetett menetben az európai tárolók feltöltését) ismét kilőnek a gázárak.

 

Idén még az orosz gáz csordogált, jövőre várhatóan csöppenni sem fog, miközben új LNG-mennyiségek a globális piacon nem jelennek meg, csaknem ugyanazért a mennyiségért pedig jóval többen fognak versenyezni az eladói oldalon. Ráadásul a szakértők arra számítanak, hogy az ázsiai piacok, köztük a kínai és indiai piacok, jövőre nagyobb energiaigényt jelentenek be, ami ismét felhajtja az árakat.

 

A Goldman Sachs jóslata szerint jövő év júliusában 250 eurós magasságba fog emelkedni a gáz ára, ami a mostani ár több mint kétszerese. Persze lehet bizakodni az ársapkában, de ugyan ki lesz hajlandó Európának eladni nyomott áron, ha máshol többet tud majd keresni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!