Nyitókép: sita

 

November 1-jétől már a friss apukák is kérvényezhetik a Szociális Biztosítónál az apasági juttatás kifizetését. Ezzel együtt egyszerűsödik az anyasági támogatás igénylése is – közölte a SzB szóvivője, Martin Kontúr.

 

A biztosító már közzétette weboldalán azt a nyomtatványt, melyet a munkáltató által igazolva lehet eljuttatni a helyileg illetékes kirendeltségre. A nyomtatvány személyesen is kikérhető a Szociális Biztosító kihelyezettségein.

 

Az apasági támogatáshoz a nyomtatvány a „Más biztosított anyasági kérvénye” nevet viseli, nincs megszámozva.

 

 hirdetes_810x300  

Az apa a kérvény A-részét tölti ki, míg a B-részt más biztosítottak töltik ki, akár az apák is, akik standard anyasági támogatást kérvényeznek. A biztosított a kitöltött dokumentumot kézbesíti a biztosító azon kihelyezettségére, amelyhez tartozik.

 

„Ha alkalmazottról van szó, akkor az illetékes kirendeltség a munkáltató székhelye szerinti. Ha az alkalmazott védelmi időben van, tehát hét nappal a betegbiztosítása (nemocenské poistenie) megszűnése után, a kérvényt az utolsó munkáltató székhelye szerinti illetékes fiókba adja be. Magánvállalkozó (SZČO) vagy önkéntesen betegbiztosított személy esetében az állandó lakhely szerinti bizotístónál kell leadni a kérvényt”

 

közölte a biztosító szóvivője.

 

A kérvényt nem kell rögtön november 1-je után beadni, elég november hónap folyamán vagy később is, mivel a juttatást visszamenőlegesen fizetik ki. A november elejét követően nem kihasznált igénylést visszamenőlegesen három évig kérvényezhetik az apák. A biztosítónak 60 napja van a kérvény elbírálására. A kérvényezőnek az azt követő hónap végéig fizetik át a juttatást, amelyben kérvényezte azt.

 

Bővebb információkat a Szociális Biztosító weboldalán közölnek.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!