Nyitókép forrása: pixabay

 

Tovább mélyül az eurózóna válsága, ahogy a magas infláció és a súlyosbodó energiaválság visszalökte a keresletet. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a kontinens téli recesszió felé halad – írja a Reuters.

 

Egy részletes felmérés szerint az eurózónában az októberi üzleti tevékenység a 2020-as év óta nem látott tempóban zsugorodott. A német ipari megrendelések a vártnál is jobban megzuhantak a külföldi kereslet csökkenése miatt.

 

Franciaországban, az EU második legnagyobb gazdaságában az ipari termelés szintén visszaesett, bár a szolgáltatói szektor hanyatlása lassult. Spanyolországban a szolgáltatói szektor viszont már két egymást követő hónapban mínusszal zárt, amit a magas infláció okozott.

 

 hirdetes_400x285  

A S&P Global összetett menedzserindexe, amely a gazdasági hangulat értékelésére szolgál, 23 havi mélypontra esett vissza októberben. A trend pedig tovább mélyülő válságra utal a megrendelések szűkülésére számítva.

 

Arra a kérdésre, hogy az eurózóna milyen mértékű válságba fog kerülni a télen, a Reuters saját közvélemény-kutatásában a 46 válaszadó közül

 

  • 22 mondta azt, hogy rövid és kismértékű recesszióra számít,
  • 15 szerint kismértékű recesszió lesz, de hosszan tart majd,
  • 8 válaszolta azt, hogy mély, de rövid visszaesést vár,
  • és csak 1 vélte úgy, hogy mély és tartós recesszió elé nézünk.

 

Az eurót használó 19 országban az infláció a vártnál meredekebben növekszik, a múlt hónapban elérte a 10,7 százalékot. Az Európai Központi Bank emiatt várhatóan tovább növeli az irányadó kamatlábat, ami viszont újabb terheket ró a fogyasztásra.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!