Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Miközben az európai vezető politikusok egy része azzal dicsekszik, hogy az Ukrajna elleni invázió kitörése óta töredékére csökkent az Európába érkező orosz földgáz mennyisége (alapvetően kérdés, lehet-e ennek örülni a gazdasági következmények fényében – a szerk.), ez csak részigazság. Az orosz LNG importja ugyanis a tavalyi év azonos időszakához képest megnőtt. A kedvezményezettek között természetesen nincs közép-kelet-európai ország…

 

Az Európai Bizottság friss adataira hivatkozva a Politico azt írja, hogy 2022 januárja és szeptembere között az EU-ba 16,5 milliárd köbméternyi orosz import LNG érkerzett, míg az előző év azonos időszakában „csak” 11,3 milliárd köbméter érkezett.

 

Ez persze nem kisebbíti azt a körülményt, hogy a vezetékes gáz Oroszországóbl importált mennyisége ugyanezen időben a felére esett vissza. Az LNG-szállítmányok növekedésére azonban a nyugati mainstream rosszallóan tekint. Miért? Mert ellentétes az EU retorikjával.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz, északnyugat-szibériria Jamal LNG-terminálról érkező cseppfolyósított földgáz legnagyobb vásárlói Európában Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Belgium. Maga a terminál is részben a francia Total Energies vállalat résztulajdonában van. Európában pedig csak két ország van, amely teljesen elutasítja az orosz LNG importját: Nagy-Britannia és Litvánia.

 

A politikai narratíva erőltetésének persze árfelhajtó ereje lenne. Az orosz LNG nélkül Európában csökkenne a kínálat, vagyis alternatív források után kellene néznie Európának, ami felhajtaná a globális árakat. Csakhogy közben az is kiderült, hogy Európa még a jelenleg megrendelt LNG-mennyiségeket sem tudja a megfelelő sebességgel betárolni, mert nincs elég fogadóterminálja.

 

Nem véletlenül figyelmeztetett nemrég az Európai Energiaügynökség, hogy jövő nyáron súlyos gázhiány alakulhat ki Európában az orosz gáz nélkül, és akár 30 milliárd köbméter gáz is hiányozhat a rendszerből épp akkor, mikor a tárolók újrafeltöltésére kellene összpontosítani.

 

A Politico ellenben Szvitlana Romankót, az ukrán Razom We Stand szervezet vezetőjét idézi, aki szerint teljes EU-embargót kell alkalmazni az orosz fosszilis energiahordozókkal szemben, és bírálja az EU-t, amiért valójában nagyon keveset tesz az orosz LNG-import csökkentéséért.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!