Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy a lehető leghamarabb javasoljon szabályozást a földgáz uniós árplafonjának bevezetésére – derül ki a Politico cikkéből. Eszerint az EU továbbra is erőlteti a beláthatatlan következményekkel járó intézkedést.

 

Michel november 7-i levelében sürgette a Bizottságot a hetek óta emlegetett gázársapka bevezetésére, de több tagállam ellenállása miatt sosem került ténylegesen terítékre egy ilyen javaslat. A korábban elfogadott intézkedést ugyan gázárplafonként kommunikálták a sajtóban, de valójában egyfajta puha ársapkáról, egy földgázügyletekre vonatkozó „ideiglenes árfolyosóról” van szó.

 

Michel azért sürgölődik, hogy a javaslat bekerülhessen a november 24-i energiaminiszteri találkozó programjába.

 

 hirdetes_810x300  

Michel időzítése nem véletlen, lényegében reakció arra a hétfői megbeszélésre, amelyen a Bizottság egyes tagállamok képviselőinek azzal érvelt, hogy a gáz árának korlátozása az uniós piacokon kockázatos és szinte kivitelezhetetlen, ezért nem ajánlott.

 

A Politico szerint Michel épp az ideiglenes gázárfolyosóról hozott múlthavi döntésre alapozva akarja továbbvinni az ügyet a kemény gázársapka felé.

 

Megjegyezzük, az ilyen manőverek egyáltalán nem ritkák Brüsszel részéről: a korábban elfogadott intézkedésekről született kompromisszumokat újragondolva azok kiegészítését erőltetik akár a tagállamok érdekei ellenében is.

 

A tagállamok egy jelentős része szorgalmazza a gázárspakát, hogy legalább viszonylag kiegyenlítettebbé tegyék a gazdasági energiaversenyt a tagállamok között. Más részük nem támogatja. Az ellenzők szerint nem lehet gázársapkát bevezetni egy olyan piacon, ahol az eladók diktálnak, mert azzal csökken az Európának beszállítani hajlandó eladók köre. Vannak, akik amiatt ellenzik, mert a nyomott ár növeli a fogyasztást, holott szakértők szerint már most a jövő évi ellátás biztosításával kell foglalkozni, mert a 2023-as esztendő rosszabb lesz, mint a mostani. A háttérben mindenképp ott kell sejteni a németek hatlmas, 200 milliárd eurós energiatámogatási csomagját, amellyel saját gazdaságukat erősítik meg, aránytalan nagy versenyelőnyt biztosítva saját gazdasága számára a többi tagállammal szemben. Ettől persze még helytálló marad az a feltételezés, hogy gázársapka esetén csökken a kínálat és nőnek az árak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!