Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Tony Avelar

 

A Meta Platform Inc, leánykori nevén a Facebook szerdán bejelentette, hogy több mint 11 ezer állást számol fel, vagyis alkalmazottainak 13 százalékát elbocsátja – még az idén.

 

A cég 18 éves történetében ez az első példa a tömeges elbocsátásokra, de napjainkban egyáltalán nem egyedülálló, többek között az Elon Musk által átvett Twitter is többezer alkalmazottjától szabadul meg.

 

Az elmúlt évek világjárványai során jelentősen felértékelődött a Meta és a hozzá hasonló tech cégek értéke és vagyona. Ám ezt most az évtizedek óta nem látott infláció és a gyorsan emelkedő kamatlábak lenullázzák (a kamatlábak emelkedésével emelkednek a hitelköltségek, ezzel a beruházási költségek is, ami egy innovációs kényszerben lévő vállalatnál problémákat jelenthet – a szerk.).

 

 hirdetes_810x300  

Nemcsak az online kereskedelem volumene tért vissza a járvány előtti normálishoz, hanem a makrogazdasági visszaesés és a megnövekedett verseny is problémákat okoz, nem beszélve arról, hogy jelentősen visszaestek a Meta reklámbevételei is. 

 

A vállalat brutális költségcsökkentésbe kezd, a leépítések mellett befagyasztja az új alkalmazottak keresését és felvételét is, legalább a jövő év márciusáig.

 

A cég jövő évi kiadásai várhatóan meghaladják a 100 milliárd dollárt (ez Szlovákia éves GDP-jénél is több), és a források nagy részét átirányítják a mesterséges intelligencia, a hirdetések és az üzleti platformok területére.

 

A Reuters szerint a Wall Street (vagyis a befektetők) kezdi elveszteni a türelmét Mark Zuckerberggel szemben, aki tavaly hatalmas gazdasági kísérletbe kezdve metaverzum projekt néven egy hatalmas virtuális világ létrehozásába akart kezdeni. A folyamat első része volt a Meta létrejötte, amelyben a Facebook csak a leányvállalatok és a szolgáltatások egyike.

 

A beruházás azonban iszonyatosan költséges volt, és mint kiderült, az időzítés sem volt a legjobb. Idén a Meta piaci értékének harmadát elvesztette, bár részvényei emelkedtek.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.