Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a figyelt ágazatok felében visszaesett a foglalkoztatottak száma. Rossz hír, hogy a legrosszabb adatok épp az ipart és a nagykereskedelmet (logisztikát) érintik. A baj nem jár egyedül: bár a nomimálbérek minden ágazatban emelkedtek szeptemberben, reálértékben csak a vendéglátás ágazatában nőttek a fizetések.

 

Az elsősorban nagy munkáltatók adataira támaszkodó statisztika szerint 2022 szeptemberében a 10 figyelt ágazatban már csak ötben nőtt a foglalkoztatottság.

 

Bővült a foglalkoztatottság az információs technológia és kommunikáció ágazatában (4,3 százalékkal), a közlekedés-szállítás és raktározás ágazata szintén 2 százalékkal több embert foglalkoztatott idén szeptemberben, mint egy évvel korábban. Az építőipar emberállománya szintén 2 százalékkal bővült. Ezenkívül már csak a kiskereskedelem és szállásolás ágazataiban nőtt az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi szeptemberhez képest, de csak 0,6 százalékkal.

 

 hirdetes_810x300  

Az iparban azonban március óta megállás nélkül zuhan a foglalkoztatottság mértéke, és most már ehhez a trendhez csapódott a nagykereskedelem, az autóértékesítés és autójavítás, valamint a vendéglátás, éttermek, illetve egyéb piaci szolgáltatások ágazata is. A visszaesés mérétke 0,1 és 1,6 százalék között mozog, de az ötből három kulcsfontosságú ágazat, így ezek a számok több mint aggasztóak.

 

Nominálbér és reálbér

 

A nominálbér emelkedése folytatódott, de a növekedést az infláció szinte minden esetben elégette. Egyetlen ágazat volt, ahol a bérek gyorsabban nőttek a pénz elértéktelenedésénél, és ez a szállásolás, de ehhez is brutális, 17,2 százalékos nominálbér emelkedésre volt szükség (1023 euró).

 

A nominálértéken második helyezett építőiparnak a 13 százalékos ágazati bérnövekedés már csak csillapítani tudta az infláció erejét (945 euró). Az iparban 9,3 százalékkal emelkedtek a fizetések (ez 1357 eurós ágazati átlagot jelent).

 

Ellenben alig 2 százalékos emelkedés volt a vendéglátás ágazatában, ami azt jelenti, hogy az ott dolgozók fizetésének egytizedét (9,9 százalékát) elégette az infláció – ráadásul ez a legrosszabban fizetett ágazat is 628 eurós átlaggal.

 

Szlovákiában az infláció mértéke már a 15 százalékhoz közelít – jelenleg 14,2 százalékos.

 

Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Körkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!