Nyitókép: Getty Images

 

Az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai októberben éves összevetésben 14,9%-kal emelkedtek. Ez továbbra is a legmagasabb szint az elmúl több mint 22 évben. Szeptemberben az éves emelkedés 14,2%-os volt – tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal.

 

A dinamikusan emelkedő árak két szektorban vannak a legnagyobb hatással az összinflációra, nevezetesen az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a lakhatás és az energia, amelyek a háztartási kiadások közel felét teszik ki.

 

Az élelmiszerek 26,8%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest, de az alkoholmentes italok is kétszámjegyű mértékben nőttek immáron negyedik hónapja.

 hirdetes_400x285  

 

A legjelentősebb növekedést az olajok és zsírok mutatják

 

Az áremelkedés üteme és a háztartási kiadások súlya tekintetében a legjelentősebb hatást a kenyér és a gabonafélék, a hús, valamint a tej, a sajt és a tojás drágulása jelentette, ezek ára 27%-ról 30%-ra emelkedett éves szinten.

 

A hat élelmiszeripari termékcsoport közül több mint fél éve az olajok és zsírok mutatják a legjelentősebb százalékos növekedést, ezek jelenleg a felével voltak drágábbak, mint egy évvel ezelőtt, de a kiadásokra gyakorolt ​​hatásuk a legkisebb. A zöldségfélék negyedével voltak drágábbak, mint tavaly októberben.

 

Különösen a szilárd tüzelőanyagok ára emelkedik

 

Az év eleje óta a lakás- és energiaárak emelkedése is jelentősen befolyásolta az inflációt, ahol az éves összevetésben negyedik hónapja 16% feletti a növekedés, októberben 16,4%-os volt. Az elmúlt öt hónapban a közeledő téli szezon hatására emelkedtek a szilárd tüzelőanyagok árai, jelenleg 41,5%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

 

A hőenergia ára is 18,5%-kal emelkedett. Az építőanyag-árak növekedését tükröző imputált bérleti díj 18%-os érték alá mérsékelte az egy évvel korábbi növekedést.

 

Drágább üzemanyag

 

A közlekedési szektor magasabb árai, amelyet sokáig főként az üzemanyagok drágulása támogatott, októberben kismértékben 20,4%-ra mérsékelte a tavalyi évhez viszonyított növekedési ütemet.

 

A többi ágazatból az újságokért, a könyvekért és az irodaszerekért, a vendéglátásért és a szállásszolgáltatásért, a testápolásért, de a biztosításért, a ruházatért és a lábbeliért is többet fizettek a fogyasztók.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!