Nyitókép: Getty Images

 

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

 

A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan.

 

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok.

 

 hirdetes_810x300  

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

 

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék – hangzott el a Híradóban.

 

A portfolio.hu a hírrel kapcsolatban rámutatott, hogy nagyjából egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy az EU fokozná a krittikus infrastruktúrák védelmét a szabotázsakciókkal szemben, miután az elmúlt hetek-hónapok eseményei rávilágítottak azok sebezhetőségére.

 

Az Európai Bizottság ezért még októberben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, kezdve az energiával, kiterjesztve a többi nagy kockázatú ágazatra, például a kommunikációra, a közlekedésre és az űrkutatásra.

 

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetékeket érte támadás, ami felhívta a figyelmet az infrastruktúra sebezhetőségére. Emellett több gyanús esemény is történt az elmúlt időszakban – még október közepén Észak-Németországban több órára leállt a vasúti közlekedés, miután megszakadtak a rádiókábelek, a lengyelországi Barátság olajvezeték akkori szivárgása mögött pedig egy újabb szabotázst sejtettek, amit végül a szakértők balesetnek minősítettek.

 

A mostani hírre megugrott az olajár – a benchmarkt Brent olaj ára 1,2 százalékos pluszban van hordónként 92,2 dolláron.

 

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint.
Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. „Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is” – írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

 

Légiriadó Ukrajnában, újabb rakétatámadás érte Kijevet

 

mti, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!