Nyitókép: pxhere.com

 

A szlovákiai lakosság karácsony idején leginkább az ajándékon spórolna idén. A Szlovák Takarékpénztár felmérése szerint kevesebbet terveznek költeni ételre, kirándulásra és a barátokkal való szórakozásra is.

 

„Az emberek kétharmada jelentősen befolyásolva érzi magát a jelenlegi áremelkedésekkel” – mondta Matej Horňák, a bank elemzője. Szerinte az emberek 70 százaléka úgy döntött, hogy az előző évhez képest 10-50 százalékkal kevesebbet költ majd az idei karácsonyra.

 

A jelenlegi helyzetben az elemző szerint fontos ellenőrzés alatt tartani a kiadásokat és jobban figyelni a családi költségvetésre. Aláhúzta, hogy az embereknek el kellene gondolkodniuk azon is, hogy mire vesznek fel hitelt, és hogy tényleg szükségük van-e rá.

 

 hirdetes_300x300  

Úgy véli, hogy fontos szempont az, hogy a hitel célja visszaadja azt az értéket, mint amit ki kell majd fizetni érte. Példaként az autóvásárlást hozta fel, ami a munkábajáráshoz kell.

 

Horňák szerint az infláció az élelmiszerek árát is nagyban befolyásolja, amiért így a lakosság kénytelen többet fizetni. Az előrejelzésük szerint ráadásul decemberben nagyjából 30 százalékos emelkedés várható.

 

Az elemző szavazi szerint a jelenlegi inflációt elsősorban az élelmiszer- és energiaárak tolják felfelé.

 

„Már a gazdasági alapleckék is megmondják, hogy minél alacsonyabb a háztartás jövedelme, annál nagyobb a kiadások aránya az élelmiszerekre és energiára”

 

figyelmeztetett Horňák.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!