Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Marco Ugarte

 

Az 1970-es évek óta nem látott energiaválság következtében meredek gazdasági lassulás várható a világban, még ha globális recesszió nem is valószínű. Az OECD friss jelentése szerint a hanyatlás Európát érinti majd leginkább.

 

A nemzeti kilátások igen eltérőek lehetnek, bár Nagy-Britannia gazdasága jócskán lemarad a társaitól.

 

Az előrejelzések szerint a világ gazdasági növekedése idén 3,1 százalékos lesz, jövőre 2,2 százalékra lassul, de 2024-re már javuló tendencia áll be.

 

 hirdetes_300x300  

Globális recesszió nem lesz, de ettől még igen nehéz gazdasági időszak elé nézünk a szakértők szerint. Az OECD úgy véli, a gazdasági hanyatlás egyenlőtlenül oszlik majd el, és Európa fogja húzni a legrövidebbet. Alább összefoglaljuk a jelentés legfontosabb adatait:

 

  • Az eurózóna (benne Szlovákiával) az idei évet 3,3 százalékos bővüléssel zárja, de jövőre már csak 0,5 százalékos növekedést produkál majd. 2024-ben pedig 1,4 százalékot.
  • Németországban 0,3 százalékos recesszió lesz jövőre, elsősorban az energiaválság következményeképpen.
  • Ellenben úgy fest, a franciák pluszban zárnak 0,6 százalékos gazdasági bővüléssel.
  • A brit gazdaság 0,4 százalékos recesszióba süllyed, emelkedő kamatlábakkal, tomboló inflációval. A brit helyzet különösen súlyos lehet.
  • Az USA gazdaságának jövő évi kilátásai jobbak, mint az OECD korábban várta. Az idei gazdasági növekedés nem 1,5 százalékos, hanem 1,8 százalékos lehet, igaz, a jövő évben már csak 0,5 százalékos bővülés várható. 2024-re 1 százalékos lesz a GDP növekedése.
  • Kína az egyetlen ország az OECD 37 tagállama közül, amelynek gazdasági növekedése gyorsuló tempót mutat majd.  Az idei 3,3 százalékos bővülés jövőre 4,6 százalékosra erősödik, bár 2024-re némi megtorpanás várható (4,1 százalék).
  • Az OECD országok összesített inflációs rátája 9 százalékos lesz jövőre, 2024-ben ez 5,1 százalékra mérséklődik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.