Megszületett a bérmegállapodás a német Volkswagennél - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Gazdaság

Megszületett a bérmegállapodás a német Volkswagennél

Úgy látszik, a munkabeszüntetésektől jobban tartottak, mint az energiaköltségek növekedésétől

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A német IG Metalls fémipari szakszervezet áttörést értek el a Volkswagennel folytatott bértárgyalásokban. Az eredmény: a két lépésben történő 8,5 százalékos béremelés mellé (adózás után) 3000 eurós egyösszegű kifizetést kapnak az alkalmazottak.

 

Az IG Metall, Németország legnagyobb szakszervezete júliustól követelte a 8 százalékos béremelést a VW hat gyárában dolgozó 125 ezer munkás számára.

 

Egy külön megállapodásban az IG Metall ernyője alá tartozó 3,9 millió fémipari és elektrotechnikai alkalmazott számára szeretné kiterjeszteni azt az intézkedést, amely szerint jövőre 5,2, 2024-ben pedig további 3,3 százalékkal emelnék a béreket, ezenfelül pedig 2023, illetve 2024 márciusában összesen 3000 eurós már megadózott bónuszt kapnának az alkalmazottak a tejes iparágban.

 

SJE Nyílt nap

A Reuters szerint a megállapodás arra utal, hogy az eurózónában nő a bérnyomás. Az fém- és elektrotechnikai iparágak nagyban érintettek az energiaválságban, ezért a vállalatok az infláció ellenére is vonakodtak hozzányúlni a bérekhez.

 

Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, hogy még ez az emelés sem tud majd lépést tartani az inflációval, csak enyhítheti a károkat.

 

A megállapodások előzményei közé tartoznak, hogy nemrég a Robert Bosch GmbH üzemeit érintő munkabeszüntetésekhez nem kevesebb, mint 900 ezer német alkalmazott csatlakozott. Más szavakkal: a béremelés csökkenti ugyan a versenyképességet, de a sztrájkok folytatódása vagy az új munkabeszüntetések meghirdetése sokkal nagyobb károkat okoztak volna.

 

Reuters, Bloomberg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket