Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Kismértékben csökkent a szlovákiai polgárok havonta félretett összege. Változás figyelhető meg a megtakarítási módokban, ugyanis a hagyományos lakástakarékot és betétkönyvet felváltja a befektetési alapokba vagy kriptovalutákba történő befektetés. A megtakarítási számlák azonban továbbra is a legnépszerűbbek. Ez derült ki az IMAS ügynökségnek az Erste Group számára készített felméréséből, amelyet 500, 15 év feletti válaszadó részvételével végeztek el – tájékoztatott Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) elemzője.

 

A felmérés szerint a polgárok 84 százalékának fontos, hogy legyen anyagi tartaléka. Míg 2018 és 2019 között a szlovákiai polgárok mintegy háromnegyede vélekedett így, addig a járvány kitörése után ez a téma egyre fontosabbá és égetőbbé vált. Hagyományosan a nők (88%) nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a megtakarításnak, mint a férfiak (80%).

 

A megtakarítás különösen a 35 év alatti fiatal felnőttek körében jelentős. Ők általában ilyenkor szembesülnek azzal az életszakasszal, amelyet a legnagyobb beruházások jellemeznek, különösen a lakhatás biztosítása. A háztartás anyagi egészsége érdekében legalább három-hat havi bértartalékkal kellene rendelkeznünk – javasolja a szakember.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovákiai polgárok egyre gyakrabban fektetnek be részvényekbe, kötvényekbe, de befektetési alapokba is, amelyeket 29%-uk használ. „Az elmúlt négy évben ez az arány nyolc százalékponttal nőtt“ – számolta ki az elemző. Ez a megtakarítási forma a 35 év alatti fiatalok körében a legnépszerűbb, nagyjából minden harmadik használja, de egyre inkább előtérbe kerülnek a kockázatosabb kriptovaluták, amelyekkel a fiatalok mintegy 13 százaléka rendelkezik.

 

Ezzel szemben a lakosság körében tovább csökken a lakástakarék (16%) és a betétkönyvek (9%) népszerűsége, az említett időszakra nézve ez hét-kilenc százalékpontos csökkenést jelent“ – ​​mondta Horňák.

 

A legnépszerűbb termékek azonban hagyományosan továbbra is a megtakarítási számlák maradnak, amelyeket a polgárok kétharmada vesz igénybe, valamint az életbiztosítás, amellyel a lakosság fele rendelkezik.

 

A jelenlegi infláció is korlátozza azt az összeget, amit az emberek meg tudnak spórolni. Míg tavaly átlagosan havi 123 eurót tudtak megtakarítani a hazai polgárok, addig idén ez 117 euró. A legtöbben havi 60–100 eurót takarítanak meg – számolta ki az elemző.

 

A felmérés szerint az emberek körülbelül egyharmada kevesebbet takarít meg, mint korábban, az emberek körülbelül 16%-a pedig többet. Az emberek kétharmada úgy véli, hogy érezhetően érintik őket az emelkedő árak, különösen a 60 év feletti korosztályt. A szlovákiai polgárok mintegy 40%-ának kellett alapjaiban változtatnia vásárlási magatartásán, de ez az arány a korosztály növekedésével ismét magasabb.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!