Nyitókép forrása: PxHere

 

Még csak az inflációs spirál elején vagyunk, a kenyér ára már így is átlépte a kéteurós határt, de nem kizárt, hogy négy, vagy akár hat euróig is felmehet az ára – derül ki a Hospodárske Noviny gazdasági napilap cikkéből.

 

Az árat ezúttal kevésbé határozza meg a gabona ára – az viszonylag változatlan maradt, vagy épp csökkent –, sokkal inkább az energiaköltségek és a bérköltségek játsszák a főszerepet.

 

Különösen fontos tétel a földgáz, amelynek piaci ára jelenleg 120 euró/megawattórás szinten mozog, ami hatszorosa az energiaválság előtti „normális” árszintnek.

 

 hirdetes_300x300  

A pékek és érdekképviseleti szerveik így nem nagyon számítanak az árak stabilizációjára, így a pékáru drágulására kell számítani.

 

Tavaly októberben még 1,56 euróba került a kenyér kilója, 12 hónappal később viszont már átlépte a 2 eurót, ami 29 százalékos drágulást jelent. A növekedés hátterében az energiaárak megsokszorozódása áll, amit még a gabona árának mérséklődése sem tudott érdemben enyhíteni.

 

Így most a négyeurós kenyérár lehet az új irány, rosszabb esetbe azonban az egészen csillagászati 6 eurós ár sem elképzelhetetlen.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy továbbra sem tudni, milyen lesz a tél, mekkora készletekkel vág neki Európa a következő tároló-feltöltési időszaknak (március-október), és hogy lesz-e orosz gáz vagy megfelelő alternatíva helyette az árak szinten tartásának.

 

A kormány a vállalkozások részére 99 eurós gázárpafon bevezetését ígérte, de csak január 1-jétől márciusig 31-ig. A dolog nem hangzik rosszul, de több buktatója is van.

 

  • Az egyik, hogy csak az első negyedévre szól.
  • A második, hogy a 99 eurós összeg feletti költséget az állam elvileg kikompenzálja, ám eddigi ismeretink szerint csak a nyers költséget, tehát a disztribúciós és egyéb díjak, illetve áfa nélküli gázár költségét. De he ez utóbbitól el is tekintünk, ha Európába visszatér az augusztusi állapot, és a gáz ára ismét 340 euróra emelkedik, az azt jelentené, hogy a vállalatok költsége akkoris 50 százalékkal ugrik meg a 99 euróhoz képest, ha az állam betartja ígéretét (és nem emel adót vagy tesz kötelezővé takarékoskodást).
  • És harmadszor a legfontosabb: csak akkor lesz gázárplafon, ha a kisebbségben kormányzó Heger-kabinet költségvetési javaslata átmegy a törvényhozáson. Márpedig jelenleg sem az SaS, sem a HLAS nem akarja támogatni a jövő évi költségvetést jelenlegi formájában.

 

A vállalkozók tehát elég bizonytalan időszak elő néznek, de ugyanez a helyzet az önkormányzatokkal is.

 

A háztartásokra pedig csak azért nem térünk ki külön, mert még nem ismertek a jövő évre vonatkozó új lakossági gázárak. Sok jóra azonban ott sem számítunk…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!