Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az orosz olajra készülő szlovák extraadó csak a jéghegy csúcsa. Az uniós olajembargó alapvetően kérdőjelezi meg az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter által hónapok óta szorgalmazott – egyszerűsített nevén – Slovnaft-adó működését, lévén, hogy rohamtempóban fog csökkenni az orosz olaj importja a következő években. A Hospodárske Noviny közlése szerint azonban új adófajták terveinek egész sora hever a pénzügyminisztérium asztalán, és több százmillió eurós bevételre számítanak belőlük.

 

Az orosz olaj megadóztatása a gyakorlatban úgy működik, hogy az orosz olaj és a referenciaként kiválasztott Brent (norvég) olaj ára közti különbségre veti ki az adót. Idén ebből 73 millió euró bevételre számít a pénzügyminisztérium, jövőre viszont már csak 31 millió euróra, és vélhetően ez a szám kisebb lesz, mivel a Slovnaft már megkezdte a finomító átállítását nem orosz olajkeverékre.

 

Matovič Slovnaft-adója először az SaS tiltakozásán csúszott el, később az olajembargó miatt sokan megkérdőjelezték, hogy van-e értelme egyáltalán ilyen adó kivetésének.

 

 hirdetes_810x300  
Adóból sosem elég, főleg válság idején

 

Most szerdán – egy nappal azután, hogy a kormány áldását adta az áramtermelő vállalatok nyereségének 90 százalékos megadóztatására – Matovič új javaslatot terjesztett be a kormány elé „szolidaritási hozzájárulás” néven.

 

Ez egy új, 70 százalékos adót jelent minden olajfeldolgozó, olajat, gázt vagy szenet bányászó vállalat nyeresége terhére. Ebből egyenes adódik, hogy az adó célpontjai elsősorban a Slovnaft, a Felső-Nyitra-vidéki bányavállalat és a gázt bányászó NAFTA vállalat . 

 

Az adóból a kormány 663 millió eurós bevételt remél. Mivel a kivetése miatt a jövedelemadó csökken, a nettó állami adóbevétel 524 millió euró lenne évente.

 

A Slovnaft épp technikai átállásra készül

 

A Slovnaft természetesen nem örül a pénzügyminisztérium intézkedésének. A HN-nek nyilatkozva ugyan jelezte, hogy tudomásul veszi a kormány döntését, de felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság által javasolt 33 százalékos adókulcs több mint dupláját róná ki a kormány.

 

Ráadásul a dolog jogilag sem teljesen tiszta, az adó ugyanis visszamenőleges hatályú lenne és az idei év nyereségét is érintené.

 

Ráadásul, az európai szankciók miatt a Slovnaft most készül két év alatt 200 millió euró költeni arra, hogy a pozsonyi finomítót átállítsa nem orosz, közel-keleti olajkeverékek feldolgozására.

 

Van ott még, ahonnan ez jött

 

A 70 százalékos adó hozza majd a legtöbbet a kormány konyhájára, ugyanakkor több adóterv is lapul még Matovič fiókjában. A HN információi szerint hamarosan a parlament elé kerül a szabályozott ágazatok különjárulékának javaslata, ami az árszabályozás alá eső cégeken túl a bankokat, a biztosítókat és a telekommunikációs cégeket is sújtaná. Vagy ott van a gázszállításra kivetett adó ötlete, ami az Eustream vállalatot terhelné.

 

A dolog másiok oldala, hogy a kormány jövő évre a lakossági energiaárak lenyomására 3,4 milliárd eurós tartalékkeretet akar létrehozni, amelynek elő kell teremteni a fedezetét. Ugyanakkor – mint a legtöbb esetben – a megadóztatott cégeket semmi sem akadályozza majd (alig pár kivételtől eltekintve), hogy az adóterheket továbbszámlázzák a fogyasztóik felé…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.