Nyitókép: Getty Images

 

Az idei karácsony még jobban megterheli családi költségvetésünket, mint az előző években. Az infláció miatt szinte minden drágább lett, beleértve az ajándékokat és a hagyományos karácsonyi finomságokat is. A karácsonyi készülődés átlagosan több mint 500 euróval vágja meg a háztartások kiadásait. A TvNoviny összeállítást készített arról, mely élelmiszerek és ajándékok drágultak leginkább.

 

Legyünk tudatában annak, hogy ha az előző évekhez hasonlóan szeretnénk megünnepelni a karácsonyt, akkor azért az idei évben többet is kell fizetnünk. A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedtek. A karácsony előtti hagyományos élelmiszerek megvásárlása idén a negyedével többe kerül.

 

Az élelmiszer-drágulás toplistájának első helyén a növényi olaj áll, amelynek az ára több mint 70 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Ezt követi a kristálycukor és a féldara búzaliszt.

 hirdetes_810x300  

 

A vaj, a margarin és a tej is jelentősen drágult, ami természetesen a karácsonyi sütést is érinti. Az öt-tízféle karácsonyi sütemény hozzávalói idén 40 százalékkal kerülnek többe.

 

Idén a hagyományos burgonyasalátáért is többet fizetünk. A burgonya 40 százalékkal, a tojás szintén több mint 40 százalékkal, a majonéz pedig a negyedével drágult.

 

A karácsonyi vacsora elkészítése a tavalyi évhez képest átlagosan 120 euróról több mint 150 euróra nő, és az ajándékok még nincsenek sehol.

 

A Focus ügynökség felmérése szerint az átlagos szlovákiai polgár idén 211 eurót tervez ajándékokra költeni. Ez hozzávetőlegesen 11 százalékos növekedést jelent éves szinten.

 

Leggyakrabban kozmetikumok, drogériák, ruhák, könyvek, játékok ajándékozását tervezzük. Az ajándékok is drágultak, de nem annyira, mint az élelmiszerek. A statisztikák 7 és 15 százalék közötti emelkedést regisztráltak.

 

Felmérés: Az idei karácsonyra a családok átlagosan 82 euróval többet költenek, mint tavaly

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!