Nyitókép: pexels.com

 

A szlovák kormány nyit az online kaszinók felé – a fehérlista megjelenése

 

A szlovák kormány egy most elfogadott szabályozás értelmében újra nyit az online kaszinók legalitása felé. A tiltó oldalakat tartalmazó feketelista után most érkezik a fehérlista!

 

A szerencsejáték biznisz az elmúlt évtizedekben soha nem látott fejlődésnek indult, és ehhez az online kaszinók megjelenése is jelentősen hozzájárul. Egyre több és több kormány ismeri fel, hogy az online kaszinó oldalak illegálissá tétele, valamint kitiltása az ország területéről hatalmas mennyiségű adó beszedésétől fosztja meg az országot.

 hirdetes_810x300  

 

Európában a játékosok száma 386 millió körüli számra tehető, és ez a mobilok és az online kaszinók elterjedésének is köszönhető. Mindezt felismerve a szlovák kormány úgy döntött, hogy segíti állampolgárjait és így a játékosokat, hogy mely online kaszinó oldalakat lehet legálisan használni.

 

Az online kaszinó oldalakról készülő új fehérlista

 

A Szerencsejáték Hivatal 2019-től az online kaszinók licenceit is szabályozza és ez a bizottság felelős az engedélyek kiadásáért. Az online kaszinók így Szlovákiában legálisak, viszont fontos a játékosok védelmében, hogy csak a fehérlistára kerülő online kaszinó oldalakat használják. Ennek legegyszerűbb ellenőrzése a licenc megvizsgálása. A licenc általában a kezdőlap alján található meg, azonban érdemes a legjobb online kaszinókat Szlovákiában a bestonlinecasino.com/slovakia oldalon is ellenőrizni.

 

Ahhoz, hogy a szabályozás értelmében egy online kaszinó szlovák licenchez jusson, így megszerezze az engedélyt és felkerüljön a fehérlistára, az alábbiakat kell teljesítenie:

 

  • Az online kaszinónak fel kell tüntetnie a „.sk” domaint a weboldal linkjében, ezzel is jelezve, hogy megbízható kaszinó oldal.
  • Köteles a weboldalán nyilvánossá tenni az engedély számát, az elérhetőségi adatokat, az ORG azonosítási adatokat, hogy lekövethető legyen.
  • Köteles a weboldalán feltüntetni azt, hogy milyen típusú játékokat lehet elérni az oldalon.
  • Szlovák nyelvű ügyfélszolgálatot kell biztosítania, és az egész weboldalnak, beleértve a játékok leírását, szabályzatot is szlovák nyelvűnek kell lennie.

 

Ahhoz, hogy a játékosok játszhassanak, mindenképp szükségük lesz egy regisztrációra. Ebben a regisztrációban a teljes nevüket, állandó lakhelyüket vagy tartózkodási címüket, személyi igazolvány számukat, valamint az állampolgárságukat is kötelesek feltüntetni. A hivatalos szabályzat a Szerencsejáték Hivatal weboldalán érhető el.

 

A fehérlista azokat az oldalakat tartalmazza, amelyeket megbízhatónak, könnyen hozzáférhetőnek titulál a szlovák Szerencsejáték Hivatal. Ez a hivatal adja ki a szerencsejáték engedélyeket, és olyan hatályos jogszabályokkal dolgoznak, amely megfogalmazza az előírásokat. Ezek értelmében mind a játékosokra, mind a szerencsejáték-szervezőkre vonatkozó jogokat és kötelezettségeket teljesíteni kell, és az engedélyt, ahogy Magyarországon is, 2-10 évre lehet megszerezni.

 

A fehérlista és fekete lista Szlovákiában

 

Szlovákiában két hivatal felelős a szerencsejáték szervezéséért és engedélyeztetéséért: a pénzügyminisztérium és a Szlovák Szerencsejáték Hivatal. Ez a kettő felelős a törvények kidolgozásáért, állami költségvetésért, szankciók kiszabásáért, és a már engedélyt kapott szerencsejáték-szervezők nyilvántartásáért.

 

Ez a hivatal már közzétett egy hivatalos feketelistát, amelyen az ellenőrizetlen és nem megbízható online kaszinó oldalakat tartják nyilván, ennek száma körülbelül 179 weboldal. 2022. nyarán azonban megszületett a döntés, hogy fehérlistát állítanak össze a játékosok számára, amely tartalmazza azokat az online kaszinó oldalakat, amelyek biztonsággal használhatók.

 

A Hivatal szerint a feketelista folyamatos frissítése az újonnan megjelenő online kaszinó oldalakkal nagy kihívást jelent. Ennek oka, hogy ahogy felkerül egy oldal a feketelistára, ezzel pedig tiltás alá kerül a hatóság által, máris felbukkan egy újabb online kaszinó. A játékosok számára pedig nagy hátrányt jelent az, ha az ország által illegálisnak minősített oldalon játszanak, hiszen nem kapják meg a nyereményüket. A szlovák bankok ugyanis letilthatják ezeket a kétes eredetű kifizetéseket, és akár vizsgálat is indulhat a játékosok ellen.

 

A fehérlistán azokat az engedéllyel rendelkező online kaszinó oldalak nevét vezetik, amelyek hivatalosan is be vannak jegyezve. Ennek nyomon követése sokkal egyszerűbb, hiszen maga a Hivatal biztosítja ezeket az engedélyeket, így szinte csak egy plusz lépést kell beépíteni a folyamatba. Amint megkapja egy online kaszinó oldal az engedélyt, már fel is kerülhet a fehérlistára.

 

A lista nemcsak a játékosoknak lehet nagy segítség, hanem a szlovák állam számára is, amely így jobban tudja szabályozni a szerencsejáték piacot. Ha könnyedén hozzáférhető információt biztosít a hivatal az embereknek, akkor nagyobb eséllyel kerülik el az illegális oldalakat.

 

Ahhoz, hogy egy online kaszinó oldal felkerülhessen a fehérlistára, az online kaszinó oldalnak teljesítenie kell az ország Szerencsejáték Törvénye által meghatározott kötelezettségeket. Amennyiben ennek megszegésére kerül sor, akkor az adott online kaszinó oldal amellett, hogy lekerülhet a fehérlistáról, büntetés megfizetésére is kötelezett. Ez pedig arra is vonatkozik, aki csak hirdeti az illegális online kaszinó oldalakat. A pénzbírság 50.000 és 250.000 euró közötti összeget jelent. Ebből az összegből pedig már akár egy repülő autót is vehetnénk!

 

Szerencsejáték ipar Szlovákiában

 

A szerencsejáték legális Szlovákiában, az első szabályozás pedig 2005-ben került ki. Előtte az online kaszinó tiltás alatt volt, és 2005-ben is az állami szerencsejáték iroda, a TIPOS volt az egyedüli, amely online játékokat működtethetett. A mostani, 2022-es törvény előtt pedig a 2019-es volt a legfrissebb, amely már az online kaszinó oldalakra is kiterjedt.

 

A 2019-es törvény értelmében már megjelenhettek magánkézben lévő, akár nemzetközi online kaszinó oldalak is a piacon. A bingó, online lottó és a fogadóirodák viszont továbbra is a TIPOS exkluzív tulajdonában álltak, de 2019-ben ez is megváltozott. Ma már egy online kaszinó is kiválthatja a távszerencsejáték-licencet, ehhez viszont elengedhetetlen feltétel, hogy legyen játékengedélye az Európai Unió területéről.

 

2017-ben a szlovák játékosok közel 3.5 milliárd eurót költöttek el a kaszinókban, beleszámítva az online és nem online kaszinókat is. A hivatalos korhatár a kaszinók használatára 18 év és szlovák vagy magyar lakcímmel kell rendelkezni hozzá. Szlovákia kormánya 2022. júniusában egy olyan törvénytervezetet is benyújtott, amelyben korlátozzák a szerencsejáték hirdetések mennyiségét.

 

Eddig ugyanis a TV és rádió reklámokban, de még az utcai plakátokon is meg lehetett jeleníteni szerencsejáték hirdetéseket. E tervek szerint a most készülő új marketing cselekvési terv korlátozni fogja a jövőben, hogy mely platformokon milyen intenzitással és gyakorisággal, milyen üzenettel jelennek meg a hirdetések. A fókusz a tartalomra és a reklámok megjelenésének gyakoriságára helyeződik, nem pedig a betiltására, ugyanis a szlovák állam nem tervezi a szerencsejáték hirdetések betiltását.

 

A feloldások oka természetesen itt is az volt, hogy a szlovák kormány felismerve a globális online kaszinó világot, úgy döntött, hogy inkább bevételhez jutna az iparágban. Ennek egyik módja, hogy a szlovák licencet megszerezni, tehát azt, hogy egy online kaszinó a fehérlistára kerüljön, hatalmas összeget jelent az online kaszinónak. Az engedélyeztetési eljárás több ezer euróba kerül, így igen busás bevétel üti a szlovák állam markát.

 

Mindez azt jelenti, hogy a szlovákok némileg előrébb járnak az engedélyeztetésben és az online kaszinó világában, mint Magyarország. Magyarország hasonló törvényeket ugyanis 2023-ra tervez bevezetni, így néhány éven belül már ott is elérhető lesz legálisan az online kaszinó oldalak egy része.

 

Amíg viszont ez nem kerül bevezetésre, addig a szlovák online kaszinók kiemelt célpontja a magyar játékosok, így magyar nyelvű is a fehérlistán szereplő oldalak egy jelentős része. Emellett a szlovák mellett magyar nyelvű ügyfélszolgálattal, játékleírásokkal és szabályzattal is találkozhatsz, de a domain neve csakis és kizárólag „.sk” lehet.

 

Miért fontos, hogy megbízható online kaszinó oldalon játssz?

 

Az online kaszinó oldalakon a biztonságos az első, legyen szó az adatvédelemről vagy a kifizetésekről. Ha ugyanis illegális vagy nem megbízható kaszinó oldalt használsz, akkor sajnos elképzelhető, hogy a nyereményed nem kerül kifizetésre, vagy az adataidat ellopják. Tartsd ezért szem előtt, hogy csak olyan oldalakat vegyél igénybe, amelyeknél SSL titkosítást használnak, ezzel védve az adataidat. Emellett az is elsődleges szempont legyen, hogy a kifizetés megtörténhessen akár virtuális pénztárcára, vagy PayPal-on keresztül is, így védve a banki adataidat és vagyonodat.

 

A szlovák kormány által közzétett fehérlista pontosan ezt a célt szolgálja. Segít eligazodni a több ezer online kaszinó között azáltal, hogy kötelezettségeket állít fel a játékszervezővel szemben. Aki pedig ezeknek a szabályoknak és kötelezettségeknek nem tud megfelelni, az illegális oldal marad. Amíg pedig a nem megbízható oldalak illegálisak és tiltva vannak, addig a játékosok is biztonságosan játszhatnak.

 

(x)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!