Hirman: Közel állunk a megállapodáshoz az Ukrajnába irányuló olajexport mentességéről - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Gazdaság

Hirman: Közel állunk a megállapodáshoz az Ukrajnába irányuló olajexport mentességéről

A Slovnaft az uniós embargó ellenére jövő év február 5-e után is exportálhat orosz olajból készült termékeket Ukrajnába.

Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A pozsonyi Slovnaft finomító az uniós embargó ellenére jövő év február 5-e után is exportálhat orosz olajból készült termékeket Ukrajnába – közölte Karel Hirman gazdasági miniszter pénteken, miután visszatért Ukrajnából. A miniszter szerint Brüsszelben jelenleg is tárgyalnak az ilyen exportok mentességéről.

 

 „Közel állunk a megállapodáshoz, miszerint február 5-e után a Slovnaft finomító a Barátság kőolajvezetéken keresztül importált orosz olajból származó termékeket exportálhat Ukrajnába”

 

– mondta Hirman.

SJE Nyílt nap

 

Szlovákia mentességet kapott az orosz olaj folyamatos importjára vonatkozó embargó alól, de ebből az olajból előállított üzemanyagot csak jövő év február 5-e után exportálhatja Csehországba, és akkor is csak korlátozott ideig. Export nélkül a finomítónak korlátoznia kellene a termelést, és a technológiai minimum alá esne.

 

Ezt a helyzetet a Slovnaft az orosz olaj részleges kiváltásával tervezi megoldani, de egy másik típusú olaj feldolgozása megnöveli költségeit, emellett logisztikai és technológiai problémákat okoz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket