Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormány múlt heti bukása után egyre kisebb az esély, hogy a költségvetés – benne az energiaárak befagyasztásával elfogadásra kerül még az év vége előtt. Márpedig, ha ez bekövetkezne, az provizóriumot jelent. Van még esély arra, hogy sikerül tető alá hozni valami egyezséget, az azonban borítékolhatónak tűnik, hogy a költségvetésben jelentős változtatásokat eszközölnek majd.

 

A költségvetés jövőre 35 milliárd eurós összkiadással számolt. Ha provizórium lesz, az 27 milliárd eurós keretet jelent (az idei költségvetésből számolva), amit szigorú feltételek mellett, korlátozott módon, havi lehívásban költhet el a kormány.

 

Természetesen az olyan kiadások, mint az államadósság törlesztése, kamatköltségek nem esnének a korlátozások alá. Szerencsére a szociális juttatások, állami alkalmazottak társadalombiztosítási kifizetései sem. És persze a provizórium nem akadályozná az uniós közös kasszába befizetendő összegek kifizetését sem. Az egyetlen feltétel, hogy a kiadások nem haladhatják meg havi szinten a 27 milliárd euró egytizenketted részét.

 

 hirdetes_810x300  

Elvileg nincs korlátozás az ígért béremelések, nyugdíjemelés és családpolitikai intézkedések terén sem, ugyanakkor a szűkebb keretösszegek miatt ezek nem teljesíthetők, csak más területek rovására. Vagyis az egyes tárcák és pártok között pénzügyi kötélhúzás kezdődik. Érdemes lesz figyelni, milyen áldozathozatalra lesz hajlandó például a védelmi tárca.

 

Ami sokkal aggasztóbb, hogy a provizórium közvetlenül veszélyezteti a háztartások és cégek energiaárakkal kapcsolatos támogatását. Az állam ugyanis nem költhet többet ezekre a célokra annál, mint amit idén költött vagy különített el erre a célra.

 

Ha a piaci árak érvényesülnek Szlovákiában, akkor az villanyáram ára várhatóan az ötszörösére, a gáz ára a háromszorosára, a távhő a duplájára drágul. A költségvetés elfogadásának feltétele mellett ígért a Heger-kormány a hónap elején 0 százalékos drágulást az áramra, 15 százalékos drágulást a gázra és távhőre. Ma már azonban a Villamosművek tulajdonosaival kötött megállapodás sem érvényes, egy nappal a Heger-kormány bukása után elálltak a szerződés aláírásától, és most az egész folyamat függőben van.

 

Az energiaárak befagyasztásának költsége az eredeti terv szerint 2,7 milliárd euróba került, ezenkívül félmilliárd eurót szántak volna a cégek kompenzálására. Ha ezt tartani akarják, akkor januárban csak az első hónap költségeire félmilliárd eurót kell találniuk, méghozzá a provizórium szűkebb keretei között.

 

A HNonline.sk összefoglalója szerint a provizórium gazdasági hatásai egészen brutálisak is lehetnek. A lap 4,1 százalékos recesszióról és 53 ezer munkahely megszűnéséről ír, plusz 17,3 százalékos inflációról (jelenleg 13–15 százalék, attól függően, ki számolja) és 8 százalékos munkanélküliségről (jelenleg 6 százalék).

 

A nyugdíjakat és általában a Szociális Biztosító költségvetését a megszorítások nem érintenék. Ugyanakkor a 2023-as évben 1,1 milliárd eurós többletbevételre számítanak a minimálbér várható 10 százalékos emelése és a foglalkoztatás növekedése miatt – minimum a második tétel megkérdőjeleződhet. Közben a szociális kiadások jövőre 1 milliárd euróval nőnek, főleg a nyugdíjak inflációhoz való igazítása (valorizáció) miatt -– az kiigazítás 11,8 százalékos emelést jelent, így az átlagnyugdíj 518 euró helyett 579 euróra emelkedik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!