Nyitókép: Bank of England via Bloomberg

 

Bemutatta kedden a Bank of England a III. Károly király portréját ábrázoló új fontbankjegyeket. A jelenleg forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

 

Most rövidebb időbe telik az új uralkodó portréjával ellátott bankjegyek kibocsátása: a brit jegybank keddi tájékoztatása szerint a 74 esztendős király arcmásával nyomtatott pénzek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

 

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója az új bankjegyek bemutatásához fűzött keddi nyilatkozatában kiemelte: III. Károly csak a második olyan brit uralkodó néhai édesanyja után, akinek portréja a fontbankjegyeken látható. A korábbi évtizedekben nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő fontbankókon. A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

 hirdetes_300x300  

 

A Bank of England közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett az új papírpénzek megjelenése után is csak az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében kerülnek forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló fontbankjegyek. Így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló bankók egyidejűleg lesznek forgalomban.

 

A király portréját viselő érmék közül az 50 pennys már december 8-án forgalomba került. Ez jelenleg az egyetlen, már forgalomban lévő brit fizetőeszköz, amelyen III. Károly arcképe látható. A Bank of England öt évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag az új, polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba.     Ezek élettartama a szakértői vizsgálatok szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos papírbankókét, és az új bankjegyek azt is túlélik, ha valaki véletlenül mosógépben kimossa őket a ruhákkal együtt.

 

A polimer ötfontoson – az uralkodó képmásával ellentétes oldalon – Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner 18-19. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

 

Keddi tájékoztatásában a Bank of England felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábbi papírbankjegyekkel már nem lehet fizetni, de ezeket új készpénzre lehet cserélni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.