Nyitókép: TASR/screenshot

 

Ha nem fogadják el idén az állami költségvetést, 2023. január 1-je után már csak a hőszolgáltatók kompenzációjára lesz forrása az államnak. Az elkülönített forrás már nem lenne elegendő a gázszolgáltatók kompenzációjára – jelentette ki Karel Hirman ideiglenesen kinevezett gazdasági minisztere szerdai sajtótájékoztatóján. Ha a költségvetést elfogadják, az állam a december elején bemutatott séma szerint fog segíti az energiaárakkal.

 

„A háztartások esetében az áram esetében a Szlovák Villamosművekkel (SE) kötött memorandum szerint járunk el, a cégeknél nem szabályozzuk az árakat, hanem kompenzációt akarunk biztosítani számukra. Ez azonban abszolút a költségvetéstől függ, és attól, hogy milyenek lesznek az állam pénzügyi lehetőségei”

 

– magyarázta a miniszter.

 

„A gázra a mai naptól nem lehet általános gazdasági érdekű megbízást kiadni, mert január 1-től gazdasági minisztériumként nem áll rendelkezésünkre a szükséges mennyiségű pénzügyi forrás. Mindezt annak ellenére, hogy a források készen állnak. A költségvetési provizórium feltételei miatt azonban nem használhatók fel. Ez a törvény“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta.

 

A hőárak esetében Hirman szerint a kiadott szabályozást fogják alkalmazni.

 

„Tehát a hőárak emelkedése eltérő lesz, mert körülbelül 800 különböző hőszolgáltatónk van. Az áremelés mértéke korlátozott lesz, módosul a szabályozás, százalékos emelés helyett maximum 20 eurós emelés lehetséges”

 

– tájékoztatott.

 

Hozzátette: az állam két keretben működik a Szlovák Villamosművek (SE) esetében.

 

„Az első keret az, hogy mi vagyunk az SE egyik részvényesei, és felelősségteljesen kell viselkednünk azzal a céggel szemben, amlenyek társtulajdonosai vagyunk. A második keret a közérdek, vagyis a köz és az állam érdekeinek védelme. Ennek megfelelően ezekkel a keretekkel közelítjük meg az erőművekkel kötött megállapodást”

 

– mondta Hirman.

 

Szerinte az SE gazdasági helyzete azért is nehéz, mert a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem került üzembe az idei évben.

 

„Sem a kormány, sem én nem akarjuk a jelenleginél nehezebbé és bonyolultabbá tenni a helyzetet. Ha figyelembe vesszük, hogy az SE a kritikus infrastruktúra része, és az állam az egyharmados részvényese, akkor harmadik megoldást kell találnunk addig, amíg a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem kezd teljes kapacitással működni“

 

– tette hozzá Hirman.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!