Nyitókép: Facebook live, reprofoto (TA SR)

 

Igor Matovič 70, az SaS 50 százalékos extraprofitadót vetne ki a Slovnaftra. Magyarország a Slovnaft anyavállalatára, a Molra 95 százalékos extraprofitadót vetett ki.

 

Bár a szlovákiai adókulcs jóval alacsonyabb, mint déli szomszédunknál, így is belpolitikai vita tárgya az OĽaNO és az SaS között. Az adókulcs és az ebből befolyó bevételek az állami költségvetés bevételi oldalát növelik, és a rezsialapba kerülve a lakosság kompenzálását szolgálják. Minél magasabb tehát az adókulcs, annál több pénz jut a magas enerigaárak kompenzálására a lakosság számára.

 

A parlament jóváhagyta a rendkívüli különadót a Slovnaft számára

 hirdetes_810x300  

 

Így nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékű extraprofitadó kerül elfogadásra.

 

Igor Matovič az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy minden 10 százalékos adókulcs-növelés 70 millió euró többletbevételt jelent az állami költségvetésnek.

 

A magyar adókulcs Szlovákiában 665 millió euró pluszbevételt jelentene az államnak.

 

„Az SaS mégis azt javasolja, hogy ne 665, hanem csak 330 millió euróra adóztassuk meg a Slovnaftot. A fennmaradó 330 millió euró így nem a szlovák, hanem a magyar költségvetést gyarapítja. Én azt gondolom, hogy ez Szlovákia érdekeivel szembe megy. Csökkenteni az orosz kőolajból származó extraprofit adókulcsát és Magyarország érdekeinek megfelelően eljárni, 300 millió eurót odaajándékozni Magyarországnak, azt gondolom, hogy gazdasági hazaárulás. Ez az én véleményem, melyet parlamenti felszólalásomban is elmondtam,“

 

magyarázta a pénzügyminiszter.

 

Igor Matovič hozzátette, hogy ő maga nem lépne vissza ez ügyben, de

 

kiderül, hogy a lobbisták végül elérik-e, amit akarnak, és így a 300 millió euró azon magánszemélyek számára kerül kilobbizásra, akik a megfelelő emberek barátai

 

– tette hozzá Matovič.

 

A szóban forgó rész az alábbi videóban nézhető meg 13.40-től:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!