Nyitókép: Shutterstock

 

 A Kelet-szlovákiai Vízművek (VVS) január 1-jétől emeli a víz és a szennyvíz árát.

 

„Tekintettel a folyamatosan emelkedő energiaárakra és a vízszolgáltatók ezzel járó megnövekedett működési költségeire, szükséges a lakossági víz és szennyvíz árának korrekciója” – tájékoztatott kedden a társaság.

 

Az új árakról az Árszabályozási Hivatala (ÚRSO) döntött. Ezentúl köbméterenként (m3) áfával együtt 1,9577 eurót fizetnek az ügyfelek a közüzemi vízművek általi ivóvíz előállításáért és ellátásáért. Eddig ez az ár 1,7933 euró volt. Az áremelkedés így nagyjából kilenc százalékot jelent.

 

 hirdetes_400x285  

A nagyobb növekedés a szennyvízre, azaz a szennyvíz közcsatornán keresztül történő elvezetésére és tisztítására vonatkozik. Az új évtől 1,6351 euró lesz az ár áfával köbméterenként, eddig 1,3566 euró volt. A növekedés 20,5 százalékos.

 

Szintén új lesz az ivóvíz közüzemi vízművek általi elosztásának ára az önkormányzati vízszolgáltató társaságok számára. Eddig 1,1094 euró volt áfával köbméterenként, újonnan 1,0768 euró lesz, ami három százalékos csökkenést jelent.

 

A vízművek emlékeztet arra, hogy az ivóvízellátás és a szennyvíztisztítás minden folyamatához áramra van szüksége.

 

„Az elosztásához szintén nagy teljesítményű szivattyúkra van szükség, amelyek elektromos árammal működnek. Ha nem emelkednének a víz és a szennyvíz árai, a vízszolgáltatók nem tudnának működni. A vízművek az árak befagysztását kérték az illetékesektől a vízügyi ágazat számára, de ez nem történt meg”

 

– jelentette ki a VVS.

 

A VVS közel egymillió lakos vízellátásáról és nagyjából 700 ezer lakos csatornázásáról gondoskodik. Emellett 99 szennyvíztisztító telepet üzemeltet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!