Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Az európai bérek gyorsabban nőnek, mint azt az Európai Központi Bank gondolta, ezért a pénzintézetnek meg kell akadályoznia, hogy ez növelje az amúgy is magas inflációt – jelentette ki Christina Lagarde, az EKB elnöke egy horvát lapnak adott interjújban.

 

Az EKB július óta 2,5 százalékponttal növelte az irányadó kamatlábakat, ami ha késve kezdődött is, de igen meredek kamatemelésnek tekinthető. Az ok nyilvánvalóan az eurózónát sújtó, történelmi rekordot elérő infláció. Az EKB a jövőben is a szigorítás – tehát a kamatemelés – irányába fog dönteni, mivel a hosszú távú (3 éven túli) inflációs előrejelzések az uniós 2 százalékos monetáris célt messze meghaladják.

 

A helyzet bonyolult, ugyanis az energiaválság által (is) táplált infláció új lökést kaphat, méghozzá a kormányzati intézkedéseknek és a bérnövekedéseknek köszönhetően. A lakosság anyagi helyzetének javítására, és a munkaerő megtartására irányuló jövedelem-emelések ugyanis rásegítenek az inflációra (ha nő a vásárlóerő, de a kínálat még mindig elégtelen a kereslethez képest, akkor az árszínvonal alkalmazkodik a vásárlóerőhöz, vagyis a nominálbérek emelkedése ellenére a reálbérek tovább csökkennek – a szerk.).

 

 hirdetes_810x300  

„Tudjuk, hogy a bérek nőnek, valószínűleg a vártnál gyorsabb ütemben (…) Nem engedhetjük meg, hogy az inflációs várakozások rögzüljenek és a bérek inflációs hatást fejtsenek ki”

 

mondta. Lagarde nem említett konkrét intézkedést azzal kapcsolatban, hogyan akarják kezelni a bérek emelkedését, azt azonban leszögezte, hogy az EKB-nak „mindent meg kell tennie” az infláció 2 százalékosra csökkentése érdekében. Jelenleg az eurózónában közel 10 százalékos a pénz elértéktelenedésének üteme.

 

Reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!