Nyitókép forrása: pexels.com

 

Kedden tavaly ősz óta közel a legdurvább esést produkálta az euró, miután a vártnál jobb inflációs adatokat közöltek Németországban, az amerikai dollár pedig kéthetes csúcsra erősödött az uniós közös valutával szemben.

 

Kedd délután a dollárral szemben 1,3 százalékkal gyengült az euró (1,0526 USD/EUR árfolyamig), ami december 12. óta a legalacsonyabb érték. Egyúttal a közös valuta a legnagyobb napi értékvesztést is felállította – nagyobb napi esést utoljára 2022. szeptember első felében produkált.

 

Az esés mögött jórészt az áll, hogy a német tartományokból érkező inflációs adatok szerint Németországban a váratlan egyszámjegyűre (8,6 százalékra) csökkent az infláció. Ezt többen a rezsiköltségek csökkentésére kiutalt állami támogatásokkal magyarázzák.

 

 hirdetes_300x300  

Hogy miért hat ez az infláció irányába? Az elemzők szerint a német gyengébb inflációs adat csökkentheti az Európai Központi Bank hajlandóságát a meredek kamatemelések folytatására – ez persze messze nem annyira valószínű, a piac ettől még beépíti a várakozásaiba.

 

Az euró árfolyamának alakulása kapcsán fontos lesz az amerikai Federal Reserve (kvázi amerikai jegybank) üléséről készült jegyzőkönyv holnapi (január 4-i) nyilvánosságra hozatala.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!