Nyitókép forrása: pixabay

 

Most bosszulják meg magukat a kormányválsággal elvesztegetett nyári hónapok mulasztásai. Míg a gazdasági minisztérium akkori vezetője, az SaS elnöke, Richard Sulík a kormányválság kirobbantásával volt elfoglalva, az energiaválságra való felkészülés már kevésbé volt prioritás. Szeptember elején (napokkal azután, hogy Richard Sulíkék kiléptek a koalícióból) aztán a nyár utáni első kormányülésen ki is derült, hogy az SaS lakossági rezsiáremelést tervezett, és megoldatlanul hagyta az önkormányzatokat és a vállalkozói szférát. Az év végi politikai cirkusz kirobbanása hasonló következménnyel járt, és mára rengeteg kis- és középvállalkozás kapta meg az első öt-hatszoros emelésről szóló számlát.

 

A kis- és középvállalkozások nem kaptak olyan ársapkát, mint amit a háztartások (de mint kiderült a háztartások ársapkája sem működik úgy, ahogy azt vártuk volna). Így a 0 és 30 megawattóra közötti áramfogyasztók, valamint a 0-100 megawattóra közti gázfogyasztók, elsősorban kis- és középvállalkozások némelyike már kézhez kapta az idei évre szóló, akár 6 szoros havi költségnövekedést tükröző számláját.

 

A háztartásokon kívüli szektorokban az Árszabályozási Hivatal árai érvényesülnek. Az ÚRSO pedig nem nyomott árakkal dolgozik. Peter Kremský (OĽANO) a parlament gazdasági bizottságának elnöke a Facebookon arról posztolt, hogy az érintettekkel minél hamarabb meg akarja oldani a problémát.

 

 hirdetes_300x300  

„Már ma és holnap találkozom az Árszabályozási Hivatal elnökével, valamint a gazdasági miniszterrel és az energiavállalatok képviselőivel. Muszáj tennünk valamit. A globális piacok kilengéseire és az energetikai háborúra nem fizethetnek rá a leggyengébbek, sem a legkisebb vállalkozók vagy falvak”

 

fogalmazott Kremský. Elmondása szerint „brutális cechek” érkeztek a vállalkozókhoz január elején. Szerinte az áram csak a tavalyi energiaválság csúcsán, nyáron, legfeljebb három hétig volt ennyire drága.

 

„És az ár? 500-tól 650 euróig megawattóránként, áfa nélkül. Ez durván öt-hatszoros növekedés a tavalyi árakhoz viszonyítva”

 

hívta fel a figyelmet.

 

„Ma 150-200 euróba került megawattórája. Melyik szlovák vállalkozó engedheti meg magának ennek a háromszorosát egész évben?”

 

írta.

 

A szomorú valóság

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kormánynak valószínűleg ehhez nincs sem elég politikai ereje, sem forrása. A Heger-kormány december közepétől demisszióban van, és a lakossági villanyáram nyomott árát garantáló memorandumból sem született egyelőre szerződés. A gazdasági minisztérium igyekszik meggyőzni a Szlovák Villamosművek főrészévnyeseit (az olasz ENEL-t és a cseh EPH-t), hogy szülessen kompromisszum legalább a háztartások tekintetében, de azok egyelőre nem hajlandók engedni.

 

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának beüzemelése késik, az első két blokkból származó áram nagy részét pedig már eladták (ha hinni lehet a korábbi híreknek, ez cirka 10 milliárd eurót tesz ki). Magyarul: az eladott mennyiséget nem akarják megnyirbálni a szlovákiai lakosság érdekében sem. Jelenleg a beszerzési ár és a lakossági ár közötti különbséget a teljesen állami SPP károlja el. A jelen körülmények között, mikor még a háztartások helyzete sem tisztázott, nem sok esély van, hogy a kedvezményezettek közé felveszik a KKV-szektort is.

 

Elvileg lehetne arról szó, hogy az állam újabb támogatásokat nyújt, garanciát esetleg kompenzációt biztosít, de egyelőre nem nagyon van kilátásban olyan kormány, amely mögött van elég támogató többség egy ekkora horderejű döntés meghozatalához. Nem beszélve arról, hogy a költségvetés ugyan 6 milliárdos puffert tartalmaz a lakossági árak leszorítására, de a forrás oldalon tervezett adóbevételeket (amelyekkel a nagy cégek, energiacégek extraprofitját sújtották volna) az SaS nyomására visszavágták. Egy újabb támogatáshoz újabb bevételeket kell kimutatni, amire az SaS újra cirkuszpolitikával fog válaszolni, ellehetetlenítve a parlamenti munkát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.