Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

A gazdasági minisztérium jelenleg keresi a megoldást arra, hogy miként segítsen a vállalkozóknak a magas energiaelőleggel. Ezt Peter Švec, a gazdasági tárca államtitkára mondta a kormány szerdai ülése után. A tavalyi, eddig működő séma, melynek idén is folytatódnia kell, csak a számlák kifizetése után számolt a kompenzációkkal.

 

„Két úton gondolkodunk. Vagy az előlegeket is beépítjük ebbe a sémába, ami azt jelenti, hogy még január folyamán lehetőség nyílik visszafizetni. Vagy megállapodunk a beszállítókkal, hogy úgy tolják ki az esedékesség időpontját, hogy a sémából a kompenzáció hamarabb érkezzen meg, mint az előleg befizetési kötelezettsége”

 

– magyarázta Švec.

 

 hirdetes_300x300  

Azt jelenleg még nem tudja megmondani, melyik módszert fogják alkalmazni. A megoldás az energiaszolgáltatókkal folytatott tárgyalásokon és az Európai Bizottság reakcióján múlik, amelynek minden egyes támogatási sémát jóvá kell hagynia. Hangsúlyozta, hogy jelenleg ez a minisztérium kiemelt témája.

 

„Megoldásokat keresünk, hogy elkerüljük azt a kritikus helyzetet, hogy valakinek ezen okok miatt be kelljen zárnia a vállalkozását”

 

– hangsúlyozta az államtitkár.

 

A tavalyi segélysémából származó pénz nagy részét még nem használták fel, ezért átviszik az idei évre. A gáz árának befagyasztásáról van szó elosztási díjak nélkül 99 eurós szinten, valamint az áram árának befagyasztásáról 199 eurós szinten megawattóránként. Ezt követően az állam az e határt meghaladó kiadások 80%-át megtéríti az ezt igénylő vállalkozóknak. Švec szerint hamarosan megjelenik az idei felhívás. Egyúttal bejelentette, hogy a jelenlegi 100 ezer euróról havi 200 ezer euróra tervezik emelni a cégenkénti támogatási keretet.

 

A minisztérium még karácsony előtt levélben fordult az EB-hez egy új, nagyvállalatoknak megfelelő séma javaslatával.

 

„Azt a választ kaptuk az EU-tól, hogy elindult a jóváhagyási folyamat, de nem tudjuk, mikor lesz vége. Ha megkapjuk az EU-tól a választ, készen fogunk állni arra, hogy az igényeinknek megfelelő sémát készítsünk a piaci fejleményeknek megfelelően úgy, hogy az alkalmas legyen és valóban mérsékelje a magas energiaárak hatását a nagyvállalatok számára is”

 

– tette hozzá az államtitkár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!