Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Január 1-jétől változott a hétvégi és ünnepi bérszabás, a minimálbér nagyságát pedig a jövőben másképp számolják ki a munka igényességének tükrében. Maga a minimálbér alapösszege 646 euróról emelkedik 700 euróra – az összegben a munkáltatók és szakszervezetek egyeztek meg, gyakorlatilag először a bértárgyalások történetében.

 

A nettó minimálbér idén 568,97 euró, ami 43,32 eurós emelkedést jelent. Munkaigényesség szerint azonban az „alap” minimálbér emelkedik. Hat fokozat vagy szint létezik, mindegyik a munka igényessége (vagy a felelősség) szerint növeli a minimálbér nagyságát egy koefficienssel (szorzóval).

 

Az első fokozaton például 1,2-vel (értsd: 20 százalékkal) kell beszorozni az alap minimálbér összegét, vagyis 700 euró helyett itt már 840 euró jár az alkalmazottnak bruttóban. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az alapokat.

 

 hirdetes_400x285  

 

A parlament még decemberben fogadta el az ünnepnapokra és hétvégékre vonatkozó bérezés szabályainak módosítását. A Hospodárske Noviny közlése szerint a munkáltatóknak fél évet adtak az átállásra, az régi rendszer még május végéig marad hatályban.

 

A változtatások szerint szombati bérkiegészítések legalább a minimál órabér 50 százalékával emelkednek, a vasárnapi munkaórákat pedig a minimál órabér 90 százalékával kell megfejelni. A kiegészítések konkrét nagyságát a Munkatörvénykönyvben rögzítik.

 

A HN összefoglalója szerint eddig az alkalmazott szombaton 1,61 euróval többet keresett óránként, vasárnap pedig 3,58 euróval többet. Az éjszakai, rizikós munkakörben végzett munkáért óránként 1,79 euróval járt több az alapórabérnél.

 

Az új szabályozás némileg bonyolultabb lesz.

 

A szombati munkavégzés esetén a szombati munkáért járó bérkiegészítés 50 százalékkal emelkedik, 45 százalékkal abban az esetben, ha a munkaszerződésből kifolyólag kell szombaton dolgoznia az alkalmazottnak. A vasárnapi és ünnepnapi bérkiegészítés nagysága a jelenlegi 3,58 euróról 4,02 euróra nő. Amennyiben alapjáraton is dolgozna a munkás vasárnaponként, akkor csak a minimál órabér 90 százalékára jogosult az alapórabéren túl. Az éjszakai műszakok órái után 40-50 százalékos az emelés.

 

Idén változtak az ebédjegyek árai is, értékük 5,10 euróra emelkedik. Az összeg 45 százalékát a munkások, 55 százalékát a munkáltatók állják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!