Nyitókép: SITA

 

Csökkent az uniós tagországok adósságállománya 2022 harmadik negyedévében. Az egyedüli kivétel ezalól Csehország, mely a legkevésbé eladósodott, így továbbra is a legjobban áll.

 

A 2020-as járványév után, amikor óriási pénzek mentek a Covid-19 hullám megfékezésére, az országok elkezdték az adósságuk csökkentését.

 

Már 2021-ben is láthattuk ennek nyomait, pedig a dráguló energiaárak, a kirobbant háború és a magas infláció mind nehezítették az adósságállomány csökkentését.

 hirdetes_810x300  

 

Az Eurostat legfrisebb adatai alapján az egész EU adósságállománya 2022 harmadik negyedévében (azaz július–szeptember között) 1,3 százalékkal csökkent.

 

Ennyivel van kevesebb tartozása a tagállamoknak, mint korábban. Jelenleg eléri a GDP 85,1 százalékát. Éves összehasonlításban, azaz 2021-hez képest az adósságállomány 4,6 százalékkal csökkent.

Szlovákia esetében a számok azt mutatják, hogy jobban állunk, mint az uniós átlag. Az ország adósságállománya a GDP-hez mérten jelenleg 58 százalék. Magyarországon, ahol a Gyurcsány-kormány óriási adósságot halmozott fel az országban, szintén javul a mutató. Jelenleg az eladósodottság mértéke 75 százalék.

 

Igor Matovič (OĽaNO) korábbi pénzügyminiszter a számokra reagálva arról számolt be, hogy minisztersége idején sikerült 12 milliárd eurót nulla százalékos kamatra felvennie, amivel a korábbi, Fico és Pellegrini-kormányok által felvett hiteleket tudják átütemezni, visszafizetni. Mivel azok kamatra lettek felvéve, így elmondása szerint ezzel is 4 milliárd eurót sikerült spórolni az államnak.

 

 

Magyarország esetében az adósságállomány szintén uniós szint alatti, és évek óta folyamatosan csökken. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2024-ben elérheti a 72 százalékot.

 

 

 

A V4-ek összehasonlításában Csehországban 45, Lengyelországban a GDP 50 százaléka az államadósság.

Körkép.sk/hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.