Nyitókép forrása: AUDI AG

 

Szlovákiában fájdalmas lesz az átmenet a belső égésű motorok kivonása után, akár a GDP 10 százaléka is rámehet – írja a Deutsche Welle elemzésében.

 

A német lap nagyjából ugyanarra mutatott rá, amire a Körkép is többször felhívta a figyelmet: jó dolog az elektromos autózás, de ez a típusú gépkocsi kevesebb mozgóalkatrészt tartalmaz, így nincs szükség hozzá annyi munkaerőre, mint a belső égésű motoroknál. Ráadásul a gyártás sokkal könnyebben automatizálható.

 

Ez Szlovákia számára különösen nagy problémát jelent. Szlovákia gyártja a világon a legtöbb autót a lakosságszámhoz viszonyítva, GDP-je 13 százalékát és az export közel felét az autógyártás adja.

 

  hirdetes_300x300   

Az Európai Unió azonban új „mobilitási stratégiája” keretében 2035-tő csak zérókibocsátású autókat enged majd értékesíteni az EU területén. Szlovákiában viszont négy hagyományos motorokkal dolgozó gyár is működik, ezek közül a legnagyobb a pozsonyi Volkswagen.

 

Voltak próbálkozások arra, hogy Pozsonyt felkészítsék a nagy váltásra. 2013-tól gyártják a szlovák fővárosban az e-up! modellt, 2021-ben 41500 darabot szállítottak le belőle. Ám a pozsonyi VW húzómodelljei a SUV-k voltak, amelyeknek viszont akár le is áldozhat a jövőben.

 

A GLOBSEC atlantista agytröszt 2020-ban úgy saccolta, hogy legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet az átállás miatt az ország GDP-je. Megjegyezzük, hogy ez a szám is katasztrófa, de persze minden attól függ, hogy milyen gazdaságpolitikát fog követni a mindenkori kormányzat. A rendelkezésre álló idő (12 év) ugyanis nem túl sok.

 

A németek elvileg láthatnak fantáziát abba, hogy az elektromos modelljeik egy részét Szlovákiában gyártsák. Ám a gyakorlat mást mutat. A VW központja úgy döntött, hogy német gyárak kapják az ID.3-a és ID.4-es modelleket (a szászországi Zwickau), Braunschweigbe az akkumulátorok, Kasselbe pedig az elektromos motorok érkeznek.

 

A szlovák kormány nagy reményeket fűz a VOLVO kelet-szlovákiai gyárához, ami 2026-tól kezdi meg működését, és Kassán évente 250 ezer elektromos autót fog gyártani.

 

Amit a cikk nem említ

 

A DW cikke azonban a tágabb összefüggéseket valamiért kihagyta a képletből. A VOLVO üzem elindulása nem fogja megmenteni a VW gyárát és alkalmazottait. A belső égésű motorok beszállítóit sem. Ráadásul az energiaválság valószínűleg oda vezet, hogy jó időre búcsút mondhatunk a viszonylag olcsó energiának. Ami azt jelenti, hogy míg ma egy elektromos autóval 2-3 euróból megtehető 100 kilométer, a jövőben ez nem így lesz, és jóval nagyobbra kell majd nyitni a pénztárcát.

 

Az sincs benne a cikkben, hogy most készülnek újabb energetikai szankciókra, ami alapjaiban fogja befolyásolni az egész közép-kelet-európai régió helyzetet. Egyes tagállamok ugyanis nagyon nyomják az orosz nukleáris ipar szankcionálását, aminek beláthatatlan következményei lesznek az atomerőművek ellátására is.

 

Arról nem is beszélve, hogy mivel az USA hatalmas klímavédelmi adócsomagjával adókedvezményekkel próbálja átcsábítani a tőkét Európából az Egyesült Államokba, Európán belül minden egyes beruházásáért marakodás lesz.

 

És mindennek tetejében, Szlovákia és Európa más részei is el vannak maradva az elektromos autók piacának építésével. Ezek a gépkocsik jóval drágábbak, mint a hagyományos belső égésű motoros autók – még akkor is, ha valaki él az állami támogatás adta lehetőséggel. Megélhetési válság, infláció, háború – ilyen körülmények között enyhén szólva is nehéz lesz az autóiparnak felkészülnie 2035-re.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.