Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A „csak nyugi” hangulatú hírek és két nagy üzemanyagár-emelkedés nélküli hónap után megint sötét idők jönnek az autósok számára. A Hospodárske Noviny közlése szerint a 150 euró körüli benzinárnak és az 1,60 euró körüli gázolajárnak napokon belül búcsút inthetünk.

 

A HN öt lehetséges magyarázatot is felsorolt az áremelkedére vonatkozóan:

 

  • Kína decemberben véget vetett a zéró-covid politikájának, ami a kínai gazdasági felpörgését jelenti, ami pedig növeli az üzemanyagigényt, jelentős keresletet teremtve kőolaj és kész származékok iránt.
  • Az USA-ban lassulni látszik az infláció, ami növelni fogja a fogyasztást, ez pedig szintén felhajtja az árakat. Nem beszélve arról, hogy az amerikai kőolajszármazékok iránt Európában is nagy a kereslet, miután az öreg kontinens elvágja magát az orosz kőolajtól.
  • Február 5-től életbe lép az orosz olajra kivetett embargó, és a Slovnaft kénytelen lesz egyre több nem orosz kőolajkeveréket használni a gyártásban. A lap erre nem tér ki, de a közel-keleti kőolajkeveréket szállító tankerek Horvátországban kötnek ki. A tankereken való szállítás körülményesebb és drágább, ráadásul Horvátország visszaélve a jelenlegi helyzettel, csillagászati mértékben megemelte a tranzitdíját is. Az egész történet pikantériája, hogy a szlovák kormány közbenjárására a Slovnaft Csehországon kívül Ukrajnába is szállíthat majd üzemanyagot.
  • Közben újabb szankciók készülnek. Lejjebb akarják nyomni az orosz kőolajra bevezetett ársapka határát és szankciók várhatók a nem vezetéken érkező orosz kőolajszármazékokra vonatkozóan is. Szlovákia üzemanyagárak tekintetében hosszú ideig a hetedik helyen szerepelt, január közepén a 11. helyre esett vissza.
  • A nyugdíjreform elleni francia tiltakozások és munkabeszüntetések már kihatnak a francia finomítók teljesítményére is.

 

Körkép.sk

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.