Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormány ősszel még 90 százalékos extraprofitadót akart kiróni az elektromos áramot termelő vállalatokra, akik kétségkívül sikerrel nyerészkedtek az energiaválságon. A dolog azonban a belpolitikai válság kialakulásával párhuzamosan gyökerestül megváltozott.

 

A kormány decemberi megbuktatásának másnapján a Szlovák Villamosművek külföldi részvényesei (a cseh EPH és az olasz ENEL) nem írták alá azt a szerződédést, ami a tavaszi memorandum alapján szavatolta volna a lakossági áramárakat. Ez a kérdés azóta is ott lóg a levegőben. De más is történt.

 

Az extraprofitadó és a Szlovákia területén kitermelt áram kisajátítását lehetővé tevő vészhelyzeti jogszabály elfogadása miatt a két külföldi részvényes megtagadta, hogy folyósítsa a Villamosműveknek azt a 400 millió eurót, amire az év végéig a cégnek szüksége lett volna.

 

 hirdetes_810x300  

A helyzet prózai: a szlovák adófizetők pénzén felépített atomerőműben megtermelt áramot még a válság kirobbanása előtt értékesítették. A válság miatt iszonyúan nagy profittal kecsegtet (beszámolók szerint 10 milliárd euró értékű csomagról van szó), amiről nem szívesen mondanának le a részvényesek – energiaellátási bizonytalanság ide vagy oda.

 

Ezért született a kormányban végül olyan döntés, hogy a lakosság befagyasztott árú villanyáramát a mohi atomerőmű harmadik blokkjának termeléséből fogják fedezni. Azonban szivárgás miatt az erőmű áramtermelése még nem indulhatott el, hetek óta húzódik a tesztelés kivitelezése is.

 

A kormány a Hospodárske Noviny szerint úgy döntött, visszavonulót fúj, és a kormány elé beterjesztett végleges javaslatban feltolta azt a megawattóránkénti árat, amely felett a vállalatoknak extraprofitadót kell fizetnie. Évente így már csak 135 millió bevétellel számol a kormány, ami jelentősen kevesebb a korábbi verziónál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!