Nyitókép: Archív

 

A Szociális Biztosító felszólítja a polgárokat, hogy frissítsék elérhetési adataikat a késedelemért kirótt büntetések kamatainak elengedésével kapcsolatban. A biztosító havonta értesíti az adósokat arról, hogy igénybe vehetik az ún. általános kegyelmet (generálny pardon). A tartozásokat ebben az esetben is meg kell fizetni, viszont az összes többi illeték, késedelmi kamat elengedésre kerül. A Szociális Biztosító vezérigazgatója, Michal Ilko elmondta, hogy április elején automatikusan 900 ezer ügyfél büntetőkamatait engedik el, akik magát az alaptartozást addig már rendezték.

 

A Szociális Biztosító elengedi a késedelemért kirótt bírságot az adóssággal rendelkező ügyfeleknek

 

 hirdetes_810x300  

Milan Krajniak munkaügyi, szociális és családügyi miniszter több tízmillió eurós bevételt vár a biztosítónak az általános kegyelemtől. Legutóbb 2010-ben volt ilyen általános kegyelem a biztosítónál.

 

„Tizenhárom év után helyesnek tartom, hogy segítsünk az embereknek megszabadulni a tartozásaiktól”

 

– mondta. A lépést nem tartja erkölcsi kockázatnak, hiszen az állam a cégek adósság elengedését is lehetővé teszi.

 

A Szociális Biztosító abban az esetben engedi el a büntetést, ha az érintettek legkésőbb ez év augusztus 31-ig az alaptartozás teljes összegét megfizetik.

 

Az általános kegyelem csaknem 1,07 millió személyt érint. Ez 354 000 munkáltatót, közel 500 000 egyéni vállalkozót és több mint 218 000 természetes személyt jelent. A Szociális Biztosító összesen 885 millió euró összegű büntetést és 600 millió euró tőkeösszegű kinnlevőséget tart nyilván velük szemben. Az általános kegyelem a magasabb, 885 millió eurós összeg elengedését jelenti, amennyiben az illetők legalább a tőkeösszeget kifizetik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!