Nyitókép: Archív

 

A Rimaszombati járás déli része jellemzően kis településekből áll, a legtöbb település lakosainak száma 500 fő alatt van. Az ezernél nagyobb lélekszámú falvak voltak a történelem során az egyes mikrorégiók vezető községei. A régió központi települései Rimaszécs, Feled és Ajnácskő voltak, amelyek nagyságuknál, helyzetüknél fogva váruradalomként, majd járási székhelyként funkcionáltak, de a városi szintet soha nem tudták elérni.

 

Az energiaválság is ilyen helyzetben érte el a régiót. A Körkép.sk megvizsgálta, milyen hatással van az energia – főleg a villanyáram – árának emelkedése a települések gazdaságára. Megkérdeztük a polgármestereket, mit mutat a január végével már ismert helyzet, és mi várható a közeljövőben? Megoldhatók-e a községekben a felgyülemlett problémák, várhatók-e nagyobb gondok, mire készüljenek a települések vezetői és a lakosság?

 

Mivel a villamos energia fogyasztásának nagysága és ára a lakosság száma szerint változik, megszólítottunk 3 kisebb települést és 3 nagyobb települést. Az első kategóriába Hidegkutat (Studená), Óbástot (Stará Bašta) és Dobfeneket (Dubno), a másodikba Ajnácskőt (Hajnáčka), Várgedét (Hodejov) és Lénártfalvát (Lenartovce) soroltuk.

 hirdetes_810x300  

 

Íme, a polgármesterek álláspontja, válaszai:

 

Mag Éva – Hidegkút (270 lakos) polgármestere:

 

„Féltünk kicsit, bizony szorongva számolgattunk az év végén. A múlt évben fizettünk 500 euró/hó előleget, az új számla 1400 eurót/hó mutatott. Hál’ istennek, a javított számla kicsit megnyugtatott bennünket, eszerint 720 eurót fogunk fizetni havonta. Úgy vélem, ezt még meg tudjuk oldani, de bizony spórolnunk kell minden téren. Sajnos nem fog jutni az önrészre a szándékolt beruházásnál, de hát ez van. Csak remélni tudom, hogy a helyzet nem fog markánsan változni év közben.”

 

László Ildikó – Óbást (308 lakos) polgármestere:

 

„Először mi is a tavalyi előleg háromszorosára kaptunk számlát a villanyáramra, de aztán a szolgáltató kijavította, így 35 %-kal fogunk többet fizetni a tavalyinál. Muszáj lesz spórolnunk a közvilágításon, de egyéb téren is óvatosabbnak kell lennünk. Lesz gondunk, de ha nem emelnek, talán ez így megoldható lesz.”

 

Farkas Alexandra – Dobfenek (150 lakos) polgármestere:

 

„Tavaly 130 eurót fizettünk havonta a villanyáramért, ez most 185-re emelkedett. Nem panaszkodom, valahogy megoldjuk. Szeretném elmondani, hogy sokat spórolunk a közvilágításon, amit tavaly egy magánvállalat modernizált nekünk. Jó beruházásnak tartom, rosszabb időkre lett kitalálva, de bizonyítom, hogy működik a dolog. Meg is köszöntem nekik levélben. A gázszámlánk viszont nyugtalanít. Mi a községi hivatalt fűtjük gázzal, a számlánk tavaly 64 euró volt, most 187 euróra emelték havonta. Szeretném elmondani, hogy a szemét dolgában jól állunk, eddig 3-as számú besorolásban voltunk, most 7-esbe tettek bennünket, ami jelentős árcsökkentéssel jár.”

 

Jakab Katalin – Várgede (1570 lakos) polgármestere:

 

„Sajnos nekünk a villanyszámlánk nagyon magas lett. Havi 1100 euróról 3600 euróra emelték. Szomorúak vagyunk, de nem tudunk mit tenni, spórolnunk kell, kikapcsoltuk a közvilágítást 5 órára, az alkalmazottakat péntekenként szabadságoltatjuk. Az óvoda építését leállítottuk (ott úgyis problémánk van a gyerekek számával), de a vízvezeték építését mindenképpen szeretnénk folytatni.”

 

Poprocký Ivan – Ajnácskő (1150 lakos) polgármestere:

 

„Nem rózsás a helyzetünk, amit tudunk, hogy a szolgáltatók által kiállított villanyszámlák egyenlőre horribilis összegekről beszélnek. Több mérési pontunk van, az egyiken évi 8500 euróról 22 800 euróra ment fel, a vállalkozásunknál 3700 euróról 12 300 euróra. A közvilágításunk 18 500 euróról 22 000 euró lesz. Számolok olyan 60 000 euró kiadást az évben. Már kaptunk két tételre javított számlát, ami már csak csekély emelkedést jelent, várjuk a többit is, reméljük, jönnek. A gázárunk is megugrik, 5,5-szöröse lesz a múlt évinek (szeptember 1-től). Törjük a fejünket, hol spóroljunk. Négy beruházási akciónk fut, azt befejezzük, mert ott előlegeket fizettünk, de utána nagyon megfontoljuk, hogy mihez kezdjünk. Remélem, nem kell a bankhoz folyamodnunk, mint több kolléga teszi.”

 

Rákosi János – Lénártfala (560 lakos) polgármestere:

 

„A villanyáramra majdnem kétszeres előszámlát kaptunk a szolgáltatótól, de már megjöttek a korrekciók, ami szerint csak kevéssel emelkedik a havi előlegünk. A gáz árát a tavalyihoz képest lejjebb vették, így reménykedünk, hogy az általános emelések nem lesznek ránk nagy kihatással. Persze csak akkor, ha az árak így maradnak.”

 

Általában tehát el lehet mondani, hogy településeink hangulata a magas számláktól való kezdeti ijedelemről bizakodóvá vált. Általános vélemény, hogy ha nem emelkednek a számlák év közben, talán nem lesz baj.

 

A Körkép.sk kihasználta az alkalmat és rákérdezett a posták helyzetére is. Az a szóbeszéd járja ugyanis, hogy gazdasági okokból több postát szüntetnek meg a régióban. Megkérdeztük a polgármestereket, hallottak-e róla és terveznek-e valamit tenni, ha erre sor kerül?

 

A megkérdezett polgármestereknek egységes volt a válasza, miszerint nem hallottak róla és nem is foglalkoztak még a problémával.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.