Nyitókép: thinkstockphotos.com

 

Azoknak a dolgozó gyerekeknek, akik 2021-ben nyugdíjbiztosítással rendelkeztek, és a szülői nyugdíjat a nevelőszüleiknek kívánják átutalni, február végéig be kell jelenteniük a Szociális Biztosítónál.

 

Ugyanígy tehetnek azok a biztosítottak, akik nem akarják, hogy a Szociális Biztosító a járulékuk egy részét a vér szerinti szüleiknek utalja, illetve az egyik szülőnek.

 

A biztosító szerint ehhez egy nyomtatványt kell kitölteniük, amelyet a honlapjukon tesznek közzé, de a biztosító fiókjaiban is elérhető. Ha a gyerekek azt szeretnék, hogy a biztosító adjon szülői nyugdíjat a szüleiknek, akkor semmit sem kell tenniük. A jogosultság automatikus.

 hirdetes_810x300  

 

A szülői nyugdíjra való jogosultság legkorábban 2023. január 1-jétől keletkezik, idén a Szociális Biztosító egy részletben fizeti ki a teljes 2023-as évre. A következő években a nyugdíjasok havi rendszerességgel kapják meg a nyugdíjukkal együtt.

 

A szülői nyugdíj nem növeli a gyermek társadalombiztosítási hozzájárulásának összegét, és nem befolyásolja a jövőbeni nyugdíjának összegét sem.

 

A szülői nyugdíjra való jogosultság öt évig lesz érvényes. Például, ha a jogosultság 2023. január 1-jén keletkezik, az 2027. december 31-ig tart. A szülői nyugdíj összegét minden évben újraszámolják a gyermek két évvel ezelőtti kivetési alapja szerint, 2023-ban a maximális összege egy szülőre 21,80 euró lesz.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!