Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárok kisebb pénzügyi tartalékkal léptek az új évbe. Decemberben a lakosság összes bankbetétje 1,3%-kal csökkent éves szinten. A betétek már harmadik egymást követő hónapban csökkentek.

 

A legnagyobb, 3,1%-os csökkenés a lekötött betéteknél volt megfigyelhető. A 2muse cég által a Postabank számára készített felmérés azt mutatja, hogy az emberek negatívabban ítélik meg anyagi helyzetüket.

 

A válaszadók 22,7%-ának jelentősen romlott az anyagi helyzete. Szinte minden harmadik polgárnak nincs pénzügyi tartaléka, és nem is hoz létre.

 hirdetes_300x300  

 

Sokan fizetéstől fizetésig élnek

 

Szlovákiában 40%-ra nőtt azoknak az aránya, akik fizetéstől fizetésig élnek. Folyamatosan növekszik a már adósságból élők aránya is.

 

„A világban – beleértve a pénzügyi világot is – zajló kedvezőtlen események sok emberben félelmet, sőt szorongást keltenek. Ezek abból az aggódásból adódnak, hogyan miként fognak megbirkózni ezekkel a kedvezőtlen helyzetekkel”

 

– mondta Viera Bačová pszichológus.

 

A hazai polgárok mindössze egy százaléka érez jelentős javulást anyagi helyzetében.

 

Pozsony megyében a legoptimistábbak

 

A legtöbb pénzügyi optimista Pozsony megyében van, ahol közel 16 százalék tartja optimálisnak az anyagi helyzetét. Ellenkezőleg, anyagi helyzetük jelentős romlását leginkább Besztercebánya és Eperjes megyében érzik. Ezt a válaszadók közel 28%-a nyilatkozta.

 

Ehhez szorosan kapcsolódik a pénzügyi tartalék képzése is. Jelenleg minden harmadik válaszadónak nincs tartaléka és nem is hoz létre. Besztercebánya megyében a legsürgetőbb a helyzet, itt ugyanis a polgárok közel 40%-a nem rendelkezik megtakarítással.

 

„A nem takarékoskodók több mint 80%-a az alacsony keresetre hivatkozik, és arra, hogy nem tudnak megtakarítani semmit. Gyakran tévesen azt gondolják, hogy ha nem spórolják meg fizetésük legalább 20%-át, akkor el sem kell kezdeniük a megtakarítást”

 

– magyarázza Melinda Burdanová, a Postabank ügyvezető igazgatója.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!